Svijet
0

SAD podržava približavanje Gruzije i Ukrajine NATO-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush pozvao je jutros uzdržane zapadne saveznike da nagrade demokratski napredak u Gruziji i Ukrajini time što će dvjema bivšim sovjetskim republikama omogućiti približavanje Sjevernoatlantskoj alijansi.

"Moj stav je jasan - NATO bi trebalo da pozdravi pristupanje Gruzije i Ukrajine Akcionom planu za članstvo", poručio je Bush u govoru na Transatlantskom forumu, na marginama trodnevnog samita NATO-a koji danas počinje u Bukureštu.

Francuska i Njemačka su prethodno ocijenile da dvije zemlje, po njihovom mišljenju, ne ispunjavaju kriterije za članstvo u NATO-u i da bi njihovo približavanje Alijansi predstavljalo bespotrebnu provokaciju Rusiji, u kojoj Dmitrij Medvjedjev u maju treba da stupi na dužnost predsjednika, podsjetio je Reuters.

Bush je ponovo izrazio podršku prijemu Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO, ocijenivši da na samitu u Bukureštu treba da bude donesena "historijska odluka" o pozivanju tih država da se priključe Alijansi.

Američki predsjednik je također poručio da NATO ne smije da izgubi borbu protiv talibanskih pobunjenika i pripadnika al-Qaide u Afganistanu.

"Ne možemo da dozvolimo sebi da izgubimo u Avganistanu. Bez obzira na cijenu, bez obzira na poteškoće, ne smijemo da izgubimo, moramo da pobijedimo", rekao je Bush u ključnom govoru pred početak samita 26 članica NATO-a.

"Naša alijansa mora da ostane nepokolebljiva i dovede borbu do kraja... Ako ne pobijedimo teroriste u Afganistanu, morat ćemo da se suočimo s njima na vlastitoj teritoriji", rekao je američki predsjednik.

On je pozvao saveznike u Alijansi, posebno Francusku i Rumuniju, da pošalju dodatne vojnike u Afganistan, u kojem je razmješteno oko 47.000 pripadnika mirovnih snaga NATO-a.

Francuski premijer Francois Fillon rekao je jučer da Pariz planira uputiti u Afganistan još nekoliko stotina vojnika.

NATO, međutim, traži od članica da osigura oko 1.000 dodatnih vojnika za pojačanje kanadskim snagama na nemirnom jugu zemlje. Otawa je zaprijetila da će, ako ne dobije pojačanje, sljedeće godine povući iz borbe svojih 2.500 ljudi.

Transatlantski forum počeo je 1. i trajat će do 3. aprila. Na konferenciji učestvuje devet šefova država i vlada, koji učestvuju i na samitu NATO od 2. do 4. aprila.