Svijet
0

SAD podržava približavanje Ankare i Erevana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države su pozdravile odluku predsjednika Turske i Armenije Abdullaha Gula i Sergea Sarkisjana da se neformalno sretnu u Erevanu, prvi put otkako je Armenija prije petnaest godina stekla nezavisnost.

"Pozdravljamo dva predsjednika zbog njihove hrabrosti da poduzmu korake u jačanja mira i napretka u regiji", izjavio je predstavnik State Departmenta, prenijeli su u subotu turski mediji.

Predsjednik Gul je prihvatio poziv armenskog kolege da zajedno gledaju utakmicu između nacionalnih timova koja se igra u Erevanu u subotu poslijepodne, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u nogometu.

To će biti prva posjeta turskog šefa države, i to u trenutku kada dvije zemlje nemaju diplomatske odnose.

Ankara i Erevan se spore oko sudbine milion i po Armena koji su stradali na području Turske tokom Prvoga svjetskog rata. U Armeniji tvrde da je to bio genocid, dok u Ankari to opovrgavaju.

Opozicija u Turskoj kritizira predsjednika Gula što privatio ovaj poziv jer Erevan uporno optužuje Turke da su izvršili genocid nad pripadnicima toga naroda.

Dvije zemlje se spore i oko Nagorno-Karabaha. Turska je bezrezervno stala uz Azarebejdžan u sukobu s Armenijom oko te pokrajine koja se otcijepila od Bakua.

Ta pitanja će se naći na dnevnom redu, tvrde u Ankari, ali jedan susret dvojice predsjednika sigurno ne može riješiti probleme koji duže vrijeme opterećuju odnose dviju zemalja, prenio je Tanjug.

Posjeta bi međutim mogla otvoriti dijalog Ankare i Erevana, što bi dovelo do nove, povoljnije klime u inače nemirnoj regiji.