Svijet
0

SAD podržava prekid vatre u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države podržale su prekid vatre u Pojasu Gaze, koji je objavio Izrael, te pozvale sve strane da poštuju primirje, a međunarodnu zajednicu da poveća dotok pomoć palestinskim civilima.

"SAD podržava prekid neprijateljstava koji je objavio Izrael i očekuje da će sve strane odmah prekinuti napade i neprijateljska djelovanja", navodi se u izjavi državne tajnice Condoleezze Rice koju je u nedjelju objavio State Department.

Cilj je i dalje održati i u cijelosti poštovati prekid vatre koji će voditi stabilizaciji i normalizaciji stanja u Gazi, ističe Rice.

"Sjedinjene Države odaju priznanje Egiptu za njegova nastojanja i ostaju duboko zabrinute zbog patnje nevinih Palestinaca. Podržavamo pozive za hitnu i koordiniranu međunarodnu akciju radi povećanja dotoka pomoći, koja će doprinijeti tim nastojanjima", dodaje se u saopćenju američkoga Državnog tajništva.

Sjedinjene Države podržale su izraelsku ofenzivu koja je počela 27. decembra protiv Hamasa u Gazi ističući pravo židovske države da brani svoje građane od raketnih napada Hamasa, kojeg Washington smatra terorističkom organizacijom.

Američka diplomatija nije podržala pozive Vijeća sigurnosti UN-a na trenutni prekid vatre u Gazi i ostala je suzdržana pri donošenju relevantne rezolucije, ali zauzimala se za "trajan i održiv" prekid vatre koji će jamčiti prekid Hamasovih raketnih napada.

Washington je istovremeno upozoravao Izrael da vodi računa o civilnim žrtvama. U 22 dana izraelske ofenzive na Gazu poginulo je oko 1200 Palestinaca i 13 Izraelaca.