Kraj Bushove politike
0

SAD podržale deklaraciju UN-a o homoseksualcima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države saopćile su u srijedu da podržavaju deklaraciju Ujedinjenih nacija o pravima homoseksualaca, prekinuvši na taj način politiku koju je provodila vlada Georgea W. Busha.

SAD je tako stao uz 66 potpisnica ovoga historijskog apela koji je 18. decembra u UN-u pročitala Francuska, izjavio je novinarima glasnogovornik State Departmenta Robert Wood, javio je AFP.

Ova odluka neće imati pravnih posljedica u SAD-u, precizirao je glasnogovornik. "Činjenica da podržavamo tu deklaraciju ne povezuje nas ni s kakvom zakonskom obavezom", naglasio je on.

Politička deklaracija, koja nema obavezujući karakter rezolucije, dobila je podršku svih zemalja Evropske unije. Apel potvrđuje "princip nediskriminacije koji zahtijeva da se ljudska prava primjenjuju na isti način na svakog čovjeka, neovisno od seksualne orijentacije".

Američka homoseksualna zajednica glasa većinom za demokrate, a izbor Baracka Obame je u njoj izazvao nadu da će Bushova politika biti ukinuta.

Bush je bio privržen tradicionalnim vrijednostima, protivio se homoseksualnom braku i podržao amandman koji zabranjuje njegovo zakonsko priznavanje, ali je on propao.

Njegova politika je nametnula homoseksualcima da šute o svojoj seksualnoj orijentaciji u vojsci kako ne bi bili otpušteni. Dopustio je, međutim, da homoseksualci rade u njegovoj administraciji.

Bijela kuća tvrdi da se Obama protivi ustavnoj zabrani homoseksualnog braka i pravu hoseksualnih parova na usvajanje djece.

Obama je za građanske brakove, ali je u prošlosti prizivao svoju kršćansku religiju kako bi kazao da brak ujedinjuje muškarca i ženu.