Rat Izraela i Irana
96

SAD planiraju nove sankcije za Iran, očekuje se ponovno zasjedanje izraelskog ratnog kabineta

S. Š.
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan (Foto: EPA-EFE)
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici planiraju novi paket sankcija Iranu zbog njegovih napada na Izrael. U međuvremenu, iz Izraela stižu najave da je za danas planirano zasjedanje ratnog kabineta.

Saopćenje američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana dolazi nakon što je ministarka finansija Janet Yellen nagovijestila da su kaznene mjere u pripremi, a visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da njegov ured radi na tome.

"U narednim danima, SAD će uvesti nove sankcije protiv Irana, uključujući njegov program raketa i bespilotnih letjelica, kao i Revolucionarnu gardu i iransko ministarstvo odbrane", navodi se u saopćenju Sullivana.

Dodaje, također, kako se nada i očekuje da će saveznici i partneri SAD-a slijediti ih u pridružiti se sankcijama.

Također, Reuters piše da bi danas trebao da se sastane izraelski ratni kabinet, što bi bio treći put da se vojni vrh Izraela sastaje od prvog napada Irana koji se dogodio u subotu večer.

Načelnik izraelskog vojnog štaba Herzi Halevi obećao je da će iransko lansiranje više od 300 projektila, krstarećih projektila i dronova na izraelsku teritoriju "naići na odgovor ", ali nije iznio detalje.

Izvor iz izraelske vlade rekao je da je sjednica ratne vlade zakazana za utorak odgođena za srijedu, bez detaljnijeg objašnjenja.

U nadi da će odvratiti Izrael od masovne odmazde, SAD i Evropa su označile pooštravanje ekonomskih i političkih sankcija Iranu.