Veliki pritisak
51

SAD planira zabraniti ulazak u zemlju članovima Komunističke partije Kine

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra zabraniti putovanja u Sjedinjene Američke Države članovima Komunističke partije Kine i njihovim porodicama.
Ovakva odluka mogla bi imati velike posljedice na najbogatije kineske poduzetnike, vođe i diplomate, javlja CNN.

Nacrt naredbe iz Bijele kuće, o kojem je prvobitno izvijestio New York Times, pozivajući se na četiri anonimna izvora, još nije javno objavljen. Times je također pisao da predsjednik Trump i dalje može odbaciti ovakvu odluku.

Ukoliko se pak Trumpova administracija odluči usvojiti odluku, to će utjecati na više od 90 miliona članova kineske partije i njihove porodice. To uključuje mnoge članove kineske korporativne elite koji ne bi mogli putovati u Ameriku.

Samo neki od članova Komunističke partije Kine su osnivač Alibabe Jack Ma, osnivač Dalian Wanda grupe Wang Jianlin, te osnivač BYD-a Wang Chuanfu. Prema Bloombergu, Jack Ma, čija neto vrijednost iznosi gotovo 50 milijardi dolara, ponosno je predstavljen kao komunist prije dvije godine u magazinu People's Daily, službenom listu vladajuće partije u Kini. Dalian Wanda posjeduje najveći svjetski lanac kinoteke. BYD je jedan od vodećih kineskih proizvođača električnih automobila.

"Gotovo svi članovi Komunističke partije Kine su bogataši i moćnici ", rekao je Willy Lam, pomoćni profesor Centra za kineska istraživanja pri Kineskom univerzitetu u Hong Kongu.

Zabrana putovanja u SAD-a teško će se odraziti i na poduzetnike koji imaju predstavništva svojih firmi u SAD-u ili često putuju u SAD radi sklapanja poslova. U Kini postoji više od 30 miliona privatnih firmi. Među 8.000 poduzetnika koji su prošle godine odgovorili na vladino istraživanje, više od polovine njih reklo je da su članovi Komunističke partije Kine.

Podsjetimo da Trumpovoj administraciji nisu strane odluke koje osporavaju djelovanje Komunističke partije Kine. Već odavno se koplja lome oko kompanije Huawei koju Trump optužuje da sarađuje sa obavještajnim agencijama koje kontroliše Komunistička partija Kine. Također je nedavno iz Bijele kuće stigla informacija da će SAD zabraniti i kinesku aplikaciju TikTok.