Prave vojnu koaliciju
0

SAD planira slanje dodatnih ratnih brodova u vode pokraj Irana

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Sjedinjenih Američkih Država su nedavno izjavili da nastoje napraviti međunarodnu vojnu koaliciju za zaštitu pomorskih puteva oko Irana i Jemena, piše BBC.

General Mornarice SAD-a Joseph Dunford rekao je da želi osigurati slobodu plovidbe u regiji, koja osigurava bitne trgovinske puteve. General Dunford je rekao da SAD razgovara s nekoliko zemalja koje imaju političku volju da podrže njihove planove.

Amerika bi osigurala "komandne i kontrolne" brodove, čime bi direktno povećala nadzor nad ovom regijom. Međutim, cilj bi bio da i druge zemlje stave svoje brodove na raspolaganje kako bi se uspostavile patrole u blizini i pratile komercijalne brodove.

Joseph Dunford je rekao da će SAD raditi direktno s partnerskim vojskama na identifikaciji "specifičnih akcija" zemalja u toj regiji.

Hormuški tjesnac i Bab al-Mandab su bitne strateške morske lokacije koje pružaju pristup iz okeana u Zaljev i Crveno more. General je također rekao da utjecaj inicijative zavisi od broja zemalja koje se odluče da učestvuju.

"S malim brojem saradnika možemo imati malu i slabo utjecajnu misiju. Međutim, mi ćemo raditi na proširenju", rekao je on.