Svijet
0

SAD pažljivo prati situaciju na Kubi

FENA
Američka vlada, koja ne krije da želi da odlazak Fidela Kastra s čela Kube označi i kraj komunističkog režima, pažljivo prati razvoj situacije u toj ostrvskoj zemlji, saopćeno je danas povodom vijesti o operaciji kubanskog lidera, javile su agencije.

"Ne možemo špekulirati o Kastrovom zdravlju, ali nastavljamo raditi na tome da dođe dan kad će Kuba biti slobodna", rekao je tim povodom Piter Votkins, portparol Bijele kuće.

State department nije komentirao vijest o Kastrovoj operaciji, ali poznato je da je zvanična politika SAD da spriječi da Kastra na čelu države naslijedi njegov brat Raul, što kubanski lider planira i na koga je jučer privremeno prenio predsjednička ovlašćenja iz zdravstvenih razloga, izvjestio je AP.

Američki predsjednik George Bush podsjetio je jučer u Majamiju, na Floridi gdje živi veliki broj doseljenika s Kube, u izjavi za lokalni radio, da SAD ima za slučaj Kastrovog odlaska s vlasti pripremljen plan koji bi kubanskom narodu "pomogao da shvati da postoji bolje uređenje od onoga u kome žive".

Sama činjenica da je Kastro prenio vlast, makar i nakratko, na nekog drugog, što je uradio prvi put za vrijeme 47-godišnjeg predsjednikovanja, ohrabrila je mnoge Kubance, u egzilu i u domovini.

Ulice" Male Havane", dijela Majamija u kome živi oko 650.000 kubanskih imigranata, napunile su se ljudima koji su igrom i mahanjem kubanskim zastavama izražavali radost jer je Kastro prvi put predao nekome vlast videći u tome kraj "tiranskog režima koji je donio samo zlo i bijedu", kako su ocijenili mnogi među razdraganim ljudima.

Fidel Kastro (80), koji je na čelu Kube od revolucije 1959. godine, operiran je zbog unutarnjeg krvarenja, a ovlaštenja je privremeno prenio na mlađeg brata Raula jer će mu za oporavak trebati nekoliko sedmica.