{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Pada podrška ratu i Bushu, raste izolacionizam

F
21.11.2005. u 10:06
0
0
SAD: Pada podrška ratu i Bushu, raste izolacionizam
0
SAD: Pada podrška ratu i Bushu, raste izolacionizam
Zašto je podrška ratu u Iraku pala tako brzo, pita bostonski "Christian Science Monitor" i navodi historijske usporedbe: tri najvažnija američka rata nakon 1945. – Koreja, Vijetnam i, sada, Irak – imaju zajedničku istu važnu značajku: kako je rastao broj američkih žrtava, tako je opadala podrška javnosti ratu.
U slučaju dva azijska rata, taj se trend pada pokazao nezaustavljivim. U slučaju Iraka, dodatna loša vijest za administraciju predsjednika Busha – piše bostonski list – leži u činjenici da je podrška ratu opala brže nego ikad ranije.

Za Georgea Busha, pad podrške načinu na koji on vodi taj rat – trenutno na samo 35 posto prema najnovijem istraživanju Gallupa – istrošio je sve rezerve političkog kapitala koji je stekao reizborom, te prijeti svim njegovim političkim ciljevima.

Bostonski list citira mišljenja stručnjaka da se u slučaju Iraka taj pad podrške pokazao tako brzo zato što je javnost osjećala manju obavezu prema iskazanom cilju ovog rata nego što je to bio slučaj u vrijeme hladnog rata. Jedini spas predsjedniku Bushu, piše Monitor, bilo bi osiguravanje mira i sigurnosti u Iraku, i to – prema procjenama stručnjaka – najkasnije za godinu dana.

Neki stručnjaci govore o rađanju 'sindroma Iraka', koji će se osjećati još godinama u američkoj vanjskoj politici. Ustvari, kako je pokazalo ispitivanje stavova američke javnosti prema vanjskoj politici – koje su proveli Centar Pew i Vijeće za vanjsku politiku – izolacionizam doživljava procvat. Trenutno, 42 posto Amerikanaca smatra da bi Sjedinjene Države trebale 'na međunarodnoj sceni gledati svoja posla i pustiti druge zemlje da se snalaze kako najbolje znaju i umiju'. Godine 2002. tako je mislilo 30 posto američkih građana.

No, kod onih koji ratuju na bojišnici, moral je i dalje visok, piše "New York Times", čiji su novinari posljednjih mjeseci intervjuirali više od 200 vojnika, mornara i marinaca stacioniranih diljem svijeta. Čak i oni koji služe u Iraku kažu da izbori u Iraku i uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti donose osjećaj svrhovitosti, te nadu u izgledno smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: