|

SAD: Osumnjičeni priznao krivnju za planiranje napada na vojnu bazu

SAD: Osumnjičeni priznao krivnju za planiranje napada na vojnu bazu
0
F
FENA
31.10.2007. u 21:07
0
komentara
0

dijeljenja
SAD: Osumnjičeni priznao krivnju za planiranje napada na vojnu bazu
Jedan od šest muslimana osumnjičenih za zavjeru da se napadne vojna baza Fort Dix, u New Yerseyu, među kojima su bila i četvorica kosovskih Albanaca, priznao je krivnju za nabavku oružja skupini, saopćio je u srijedu ured državnog tužitelja u New Yorku.
Agron Abdullahu (25), državljanin SAD-a rođen na Kosovu, jedan je od šest muškaraca uhapšenih u maju ove godine pod optužbom za pripremanje terorističkog napada na bazu Fort Dix. Na ročištu o priznanju krivnje rekao je da su on i Serdar Tatar, rodom iz Turske, nabavljali vatreno oružje za ostalu četvoricu optuženih, naveo je u saopćenju tužitelj Christopher Christie.

Abdullahu, za kojeg odvjetnici kažu da je imao najmanju ulogu u zavjeri, bit će izveden pred sud 6. februara 2008. radi izricanja kazne. Prijeti mu do pet godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara.

Ostala petorica optuženih izjasnila su se da nisu krivi i njima će 15. januara početi suđenje. Ako budu osuđeni, prijete im kazne doživotnog zatvora.

Tužitelji ih terete da su planirali kriomice ući u bazu Fort Dix, 65 km istočno od Philadelphije, gdje je jedan od njih dostavljao pice, i ubiti što više američkih vojnika. Optuženi su i za ilegalno posjedovanje automatskog oružja.

Uz Abullahua i Tatara, prenosi Hina, optužena su i braća Eljvir, Dritan i Shain Duka, ilegalni useljenici s Kosova koji su živjeli u Cherry Hillu u New Jerseyju, i Jordanac Mohamad Shnewer, taksi vozač iz New Yorka, svi 20-godišnjaci.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.