Svijet
0

SAD osuđuje protjerivanje svog ambasadora iz Bolivije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
State Department u četvrtak je osudio protjerivanje iz Bolivije američkog ambasadora Philipa Goldberga kao "tešku pogrešku" štetnu za bilateralne odnose dviju zemalja, kao i za borbu protiv trgovine narkoticima.

"Akcija predsjednika Eva Moralesa je teška pogreška koja ozbiljno šteti bilateralnim odnosima dviju zemalja.(...) Žalimo što je predsjednik Morales odabrao taj smjer", naveo je u saopćenju glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Na sastanku u srijedu, bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca obavijestio je ambasadora Philipa Goldberga da je predsjednik Evo Morales rekao da je on 'persona non grata', uz rok od 72 sata za napuštanje zemlje. SAD daje najveću pomoć za razvoj Bolivije, najveće je tržište za bolivijski izvoz i pruža najveću pomoć u borbi protiv krijumčarenja narkotika, ističe u saopćenju State Department.

Moralesove optužbe na račun ambasadora Goldberga, za kovanje "urote protiv demokracije" i ohrabrivanje raspada Bolivije, McCormack je odbacio kao "neosnovane".

Ta neopravdana akcija uslijedila je nakon neuspjeha bolivijske vlade da riješi prijetnje sigurnosti američkim operacijama protiv narkotika u pokrajini Chapare, što je dovelo do povlačenja osoblja agencije DEA, navodi State Department. McCormack je kazao da SAD još nije odlučio o odgovoru, ali razmatra sve mogućnosti.

Do protjerivanja američkog ambasadora došlo je u vrijeme održavanja protuvladinih demonstracija u Boliviji. Učesnici protesta blokiraju ceste i zauzimaju zgrade u istočnim regijama zemlje, bogatim ležištima prirodnog plina. Opozicione skupine traže veću autonomiju za te regije i veću kontrolu nad prihodima od plina, prenijela je Hina.

Opozicija se protivi Moralesovim planovima da se prihodi od plina redistribuiraju među siromašnim i domorodačkim zajednicama u zemlji i provede agrarna reforma.