Svijet
0

SAD oštro kritikovao objavljivanje snimaka mučenja u Abu Ghraibu

FENA
Američki zvaničnici saopštili su da su nove fotografije o zlostavljanju u iračkom zatvoru Abu Ghraib "gnusne" i da predstavljaju zločin i kršenje američkih zakona.

"Dodatne fotografije su gnusne i još jednom pokazuju da je takvo postupanje u Abu Ghraibu za svaku osudu", izjavio je pravni savjetnik američke državnog sekretara Condoleezze Rice John Bellinger.

Na snimcima se vidi ponižavanje i mučenje zatvorenika, a prikazani su u programu televizijskih stanica širom svijeta. Najnoviji videomaterijali, snimljeni navodno u periodu od 2003. godine, sadrže snimke krvavih i nagih zatvorenika, a neki od snimaka su i seksualne prirode. Na snimcima se vidi i prizor koji liči na grupu leševa.

Američko ministarstvo odbrane je potvrdilo autentičnost snimaka, ali je saopćilo i da njihovo prikazivanje može poslužiti podizanju tenzija u američko-arapskim odnosima.

Neimenovani dužnosnik američkog ministarstva odbrane, Pentagona, kritizirao je australsku TV stanicu SBS zbog objavljivanja snimki mučenja ratnih zarobljenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, rekavši kako su vojnici odgovorni za te strašne zločine već osuđeni i kažnjeni.

Dodao je da bi objavljivanje snimki moglo "dodatno zapaliti stanje u Iraku i uzrokovati nepotrebno nasilje".

Fotografije iz zatvora Abu Graib koje su objavljene tokom 2004. godine pokrenule su seriju antiameričkih protesta širom sveta.

SAD zbog toga smatra kako javnost nije trebala vidjeti sporne snimke, za koje nadležni američki organi znaju još od aprila 2004. godine, kada je došlo do izbijanja afere.

Anonimni dužnosnik Pentagona potvrdio je BBC-u kako je riječ o autentičnim fotografijama i snimkama. Pentagon pak ponavlja kako su odgovorni za Abu Ghraib kažnjeni, a riječ o više od 25 osoba.

SBS objavljivanje novih snimki i fotografija pravda propustom Amerikanaca prilikom naglašavanja ozbiljnosti o tome šta se događalo u Abu Ghraibu 2003. godine kada su nastale sporne snimke.