{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Oštrije mjere protiv ilegalnih useljenika

F
11.8.2007. u 14:57
0
0
SAD: Oštrije mjere protiv ilegalnih useljenika
0
SAD: Oštrije mjere protiv ilegalnih useljenika
Administracija američkog predsjednika Džordža Buša objavila je u petak navečer spisak mjera koje je preduzela sa problemom ilegalnih useljenika, uključujući raspoređivanje još 1.700 graničara, izgradnju novih prepreka i postavljanje radara.
Sekretari za trgovinu i bezbjednost domovine, Karlos Gutijeres i Majkl Četrof, zajednički su predstavili 26 strana dokumenta, koji predstavlja krajnju granicu do koje vlada, u sadašnjim zakonskim okvirima, može ići, javile su u subotu agencije.

Akcija Bušove administracije, navode analitičari u Vašingtonu, predstavlja odgovor na nesposobnost republikanaca i demokrata da pronađu zajednički jezik po tom pitanju, s obzirom na to da je njihov "zajednički" prijedlog o zakonu o imigrantima, početkom ljeta propao u Kongresu.

Amerika je, još od početka predizborne kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore, žestoko podjeljena na pristalice tolerantne politike prema useljenicima i konzervativce koji smatraju da je izgradnja ograde oko SAD najbolja odbrana od ulaska ilegalnih imigranata.

Predsjednik Buš je, tako, u poslednjim trzajima republikanske dominacije u oba doma Kongresa, izdejstvovao donošenje zakona kojim se otvaraju vrata za izgradnju oko 1.000 kilometara duge ograde, na tri puta dužoj granici sa Meksikom.

Pored postavljanja novih prepreka, nove mjere Vašingtona uključuju novu kaznenu politiku prema ilegalnim imigrantima, obavezne kontrole pasoša, postavljanje novih radara za kontrolu granice i čak upotrebu bespilotnih letjelica.

Kako bi zbrinuli talas ilegalnih imigranata koji će biti "obuhvaćeni" ovim mjerama, zvaničnici su spremili dodatnih 30.000 kreveta u pritvorskim jedinicama.

Nove mjere, kao uopće pristup Bušove administracije problemu ilegalnih imigranata, našle su se pod žestokom paljbom kritika raznih grupa za zaštitu ljudskih prava, koje smatraju da se loši zakoni ne mogu popraviti ovakvim potezima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: