{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD odustaje od raketnog štita u Poljskoj i Češkoj

F
18.9.2009. u 12:26
0
0
SAD odustaje od raketnog štita u Poljskoj i Češkoj
0
SAD odustaje od raketnog štita u Poljskoj i Češkoj
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je objavio da SAD odustaje od planirane izgradnje sistema za odbranu od projektila u Češkoj i Poljskoj te da će umjesto toga razmjestiti druge sisteme, prilagođenije zaštiti NATO-ovih saveznika od prijetnja iranskih projektila kratkog i srednjeg dometa.
U izjavi za medije u Bijeloj kući Obama je rekao da je tako odlučeno na temelju jednoglasne preporuke njegovih savjetnika te da će biti razmješten "sveobuhvatniji sistem" zaštite od projektila, koji će "pojačati zaštitu svih američkih saveznika u NATO-u".

Naglasio je da se nov pristup temelji na svježim obavještajnim procjenama, koje u prvi plan stavljaju prijetnju iranskih projektila kratkog i srednjeg dometa, koji mogu dosegnuti Evropu.

Prijašnji planovi bili su usredotočeni na balističke projektile dugog dometa, koje Iran nije razvijao u očekivanom tempu.

Drugi je faktor, prema Obaminim riječima, "konkretan i dokazan napredak u američkoj tehnologiji zaštite od projektila, posebno u vezi s presretačima na kopnu i moru, te pratećim senzorima".

- Taj novi pristup brže će osigurati sposobnosti, temeljene na provjerenim sistemima i opsežniju obranu od prijetnje raketnim napadom, nego Program evropske odbrane od projektila iz 2007., rekao je Obama.

- Naša nova arhitektura obrane od projektila u Evropi osigurat će snažniju, pametniju i bržu odbranu američkih snaga i američkih saveznika, naglasio je Obama, dodavši kako je novi pristup u skladu s NATO-ovim nastojanjima u odbrani od projektila te da omogućuje jačanje međunarodne saradnje.

Istaknuo je da je o odluci obavijestio predsjednike češke i poljske vlade, koje su pristale na smještaj proturaketnog štita iz programa 2007., te da je potvrdio spremnost SAD-a za nastavak bliskih veza i saradnje s tim dvjema savezničkim i prijateljskim zemljama.

Obama je naglasio da je zabrinutost Rusije zbog prijašnjeg proturaketnog programa bila "potpuno neutemeljena", te pozdravio spremnost Moskve da uključi svoje obrambene kapacitete u širu odbranu "zajedničkih strateških interesa", te zajedničke napore da se prekine iranski ilegalni nuklearni program.

- Stalno smo bili usredotočeni na prijetnju iranskog programa balističkih projektila i to ostaje u žarištu i temelju programa koji objavljujemo danas, rekao je Obama.

Najavio je nastavak snažnog diplomatskog zauzimanja SAD-a kako bi se Iran prisililo da poštuje svoje međunarodne obaveze i zaustavi razvoj nuklearnog programa.

Umjesto razmještaja usavršena radarskog sistema u Češkoj i 10 presretača nove generacije u Poljskoj, kako je planirala Bushova vlada, novi sistem temeljit će se na razmještaju manjih projektila SM-3. Oni će u prvo vrijeme biti na brodovima, a poslije vjerojatno u južnoj Evropi ili u Turskoj, navodi u četvrtak The New York Times, pozivajući se na izvore kojima su poznati novi planovi Pentagona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: