{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Odlazak Karen Hughes, dugogodišnje Bushove savjetnice

F
1.11.2007. u 11:38
0
0
SAD: Odlazak Karen Hughes, dugogodišnje Bushove savjetnice
0
SAD: Odlazak Karen Hughes, dugogodišnje Bushove savjetnice
Dugogodišnja savjetnica predsjednika Georgea W. Busha Karen Hughes odstupit će sredinom decembra s dužnosti podtajnice u State Departmentu, najavila je u srijedu američka državna tajnica Condoleezza Rice.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Karen Huges pripada krugu Bushovih najbližih savjetnika još od vremena kada je bio guverner Teksasa.

Kao podtajnica za javnu diplomaciju i odnose s javnošću od marat 2005., Hughes je vodila kampanju State Departmenta kojim se trebalo proširiti razumijevanje za politiku SAD u muslimanskom svijetu, odnosno "osvojiti srca i umove muslimanskog svijeta" kako to nazivaju Državnom tajništvu.

Condoleezza Rice je u prigodnoj izjavi za novinare istaknula kako je Hughes zaslužna za "poliranje" imidža SAD u inozemstvu, posebno u muslimanskom svijetu, i zahvalila joj na njezinoj "mudrosti i savjetima".

Hughes je kazala kako je ponosna na postignuća javne diplomacije koju je vodila, ističući kako je jedna od njezinih poruka da se "Amerikanci moraju više angažirati, više slušati i dopirati do drugih naroda u svijetu".

Napuštanje dužnosti objasnila je željom da više vremena provodi s obitelji u Teksasu.

Hughes je u rujnu 2005. putovala po Bliskom istoku, u svojevrsnoj misiji utvrđivanja činjenica o narušenom ugledu SAD nakon invazije na Irak 2003. Popravljanje tog ugleda, dok SAD vode rat u dvjema muslimanskim zemljama, bilo je teška zadaća, a mnogi Arapi kritizirali su Hughes zbog manjka razumijevanja za regiju, navodi CNN.

Associated Press citira njezinu raniju izjavu kako su joj na putovanjima muslimani i Arapi s kojima je razgovarala u pravilu prvo otvarali pitanje izraelsko-palestinskog sukoba, a tek onda rata u Iraku. Hughes je za AP također kazala kako je predsjedniku Bushu i državnoj tajnici Rice savjetovala da bi rješavanje tog problema učinilo više od bilo čega drugog, za popravljanje narušenog imidža SAD kod muslimana.

U prvim izjavama nakon objave povlačenja Huges, politički analičari su ocijenili da ona u dvije godine mandata nije uspjela popraviti narušeni ugled SAD u islamskim zemljama, što potvrđuju i ispitivanja javnog mnijenja u njima.

"Tokom mandata Hughes, imidž SAD nije se popravio u muslimanskim zemljama, dok je u nekima, posebice u Turskoj, on postao znatno manje pozitivan", ocijenio je Andrew Kohut, direktor Istraživačkog centra Pew iz Washingtona, za New York Times, prenijela je Hina. On je dodao kako se ne radi nužno o nekompetentnosti, već više o tome kako javna diplomacija može malo što učiniti kad je riječ o velikim događajima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: