|

SAD odbija predati "hemijskog Alija" iračkoj vladi

SAD odbija predati "hemijskog Alija" iračkoj vladi
0
F
FENA
12.11.2007. u 11:45
0
komentara
0

dijeljenja
SAD odbija  predati "hemijskog Alija" iračkoj vladi Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države odbijaju da predaju iračkoj vladi "hemijskog Alija", odanog Sadamu Huseinu, radi njegovog smaknuća, prije nego što se riješe "neka legalna pitanja", izjavio je američki ambasador u Bagdadu.
"S iračkom vladom i dalje imamo različite stavove o legalnom procesu provedbe smrtne kazne, koju je izrekao Visoki irački kazneni sud", saopćila je glasnogovornica američke ambasade Mirembe Nantongo.

Osuđen na smrt u junu 2007., Ali Hassan al-Majid, poznat po imenu "hemijski Ali", i dvojica dužnosnika bivšeg režima Sadama Huseina, trebali su, prema iračkom zakonu, biti obješeni 30 dana nakon potvrđene presude od 4. septembra, prije više od mjesec dana.

Njihova smaknuća su otkazivana u nekoliko navrata, pa je premijer Nuri al-Maliki izrazo u nedjelju "odlučnost da se kazne moraju provesti".

Osuđenici su trenutno pod nadzorom američke vojske, ali su iračke vlasti te koje provode kaznu.

"Koalicione snage i dalje čuvaju pod fizičkim nadzorom osuđenike, sve dok se ne riješe neka zakonska pitanja", upozorila je Nantongo.

"Razgovori s iračkom vladom o njihovom legalnom smaknuću su u toku. Očekujemo da vlada postigne konsenzus u skladu s iračkim zakonom prije pripreme fizičkog transfera zatvorenika", precizirala je ona.

"Hemijski Ali" je 24. juna osuđen na smrt, kao i bivši zamjenik direktora vojnih operacija Hussein Rachid al-Tikrit, te ministar odbrane Sultan Hachemi al-Tai, zbog represije nad kurdskim pobunjenicima, kada su smrtno stradali deseci hiljada Kurda.

Nekoliko većih prepreka, kako legalnih tako političkih, sprečavaju smaknuće Ali Hassana al-Majida, rođaka bivšeg doktatora, i njegove saučesnike.

Predsjednik Jalal Talabani i potpredsjednik Tarek al-Hachemi, obojica članovi predsjedničkog vijeća, odbijaju da potpišu naredbu o smaknuću.

Talabani se u načelu protivi smrtnoj kazni, mada u slučaju Sadama Huseina nije imao primjedbi.

Hashemi se, pak, plaši da bi smaknuće generala al-Taija pogoršalo napore pomirenja u Iraku, zahvaćenom vjerskim nasiljem od američke invazije. On također smatra da je Tai, vojnik po vokaciji, morao da sluša naredbe Sadama Huseina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.