Svijet
0

SAD odbija predati "hemijskog Alija" iračkoj vladi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države odbijaju da predaju iračkoj vladi "hemijskog Alija", odanog Sadamu Huseinu, radi njegovog smaknuća, prije nego što se riješe "neka legalna pitanja", izjavio je američki ambasador u Bagdadu.

"S iračkom vladom i dalje imamo različite stavove o legalnom procesu provedbe smrtne kazne, koju je izrekao Visoki irački kazneni sud", saopćila je glasnogovornica američke ambasade Mirembe Nantongo.

Osuđen na smrt u junu 2007., Ali Hassan al-Majid, poznat po imenu "hemijski Ali", i dvojica dužnosnika bivšeg režima Sadama Huseina, trebali su, prema iračkom zakonu, biti obješeni 30 dana nakon potvrđene presude od 4. septembra, prije više od mjesec dana.

Njihova smaknuća su otkazivana u nekoliko navrata, pa je premijer Nuri al-Maliki izrazo u nedjelju "odlučnost da se kazne moraju provesti".

Osuđenici su trenutno pod nadzorom američke vojske, ali su iračke vlasti te koje provode kaznu.

"Koalicione snage i dalje čuvaju pod fizičkim nadzorom osuđenike, sve dok se ne riješe neka zakonska pitanja", upozorila je Nantongo.

"Razgovori s iračkom vladom o njihovom legalnom smaknuću su u toku. Očekujemo da vlada postigne konsenzus u skladu s iračkim zakonom prije pripreme fizičkog transfera zatvorenika", precizirala je ona.

"Hemijski Ali" je 24. juna osuđen na smrt, kao i bivši zamjenik direktora vojnih operacija Hussein Rachid al-Tikrit, te ministar odbrane Sultan Hachemi al-Tai, zbog represije nad kurdskim pobunjenicima, kada su smrtno stradali deseci hiljada Kurda.

Nekoliko većih prepreka, kako legalnih tako političkih, sprečavaju smaknuće Ali Hassana al-Majida, rođaka bivšeg doktatora, i njegove saučesnike.

Predsjednik Jalal Talabani i potpredsjednik Tarek al-Hachemi, obojica članovi predsjedničkog vijeća, odbijaju da potpišu naredbu o smaknuću.

Talabani se u načelu protivi smrtnoj kazni, mada u slučaju Sadama Huseina nije imao primjedbi.

Hashemi se, pak, plaši da bi smaknuće generala al-Taija pogoršalo napore pomirenja u Iraku, zahvaćenom vjerskim nasiljem od američke invazije. On također smatra da je Tai, vojnik po vokaciji, morao da sluša naredbe Sadama Huseina.