Svijet
0

SAD odbacile Putinovo poređenje aktuelne svađe s Kubanskom krizom 1962.

FENA
Bijela kuća je u petak odbacila kao neosnovano poređenje ruskog predsjednika Putina aktuelne svađe o američkom proturaketnom štitu s Kubanskom krizom iz 1962. godine, te pokušala minimizirati ozbiljne razlike između Washingtona i Moskve.

"Ne vjerujemo da je dobro ovo historijsko poređenje", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, odmah nakon što je Putin ovo izjavio.

Ona je rekla da je uvjerena da Putin želi da surađuje, kako bi se riješio sukob o američkom prijedlogu proširenja na Evropu proturaketnog štita, što je glavni izvor zaoštravanja odnosa između Washingtona i Moskve posljednjih mjeseci.

"Nemoguće je, za bilo koga ko prati cjelovitost Putinovih riječi i objektivnosti, a da ne uoči da Putin zaista smatra da možemo surađivati", rekla je ona.

Perino je nastojala minimizirati razlike u viđenjima iranske nuklearne krize. Američki predsjednik Bush vjeruje da je "Rusija saglasna da se Iranu ne smije omogućiti da se domogne nuklearnog oružja", rekla je ona, bez obzira na nedavne Putinove izjave o nedostatku dokaza da Iran zaista traži da se domogne atomske bombe ili o riziku "pogoršanja" krize novim sankcijama.

Vezani članci