Svijet
0

SAD: Odbačena Putinova usporedba s kubanskom krizom

FENA
Sjedinjene Države odbacile su u petak uvečer usporedbu koju je iznio ruski predsjednik Vladimir Putin o tome da američki planovi za raspoređivanje proturaketnog štita u istočnoj Evropi podsjećaju na kubansku raketnu krizu, navodeći da postoje ozbiljne historijske razlike između ta dva slučaja.

Washington želi rasporediti projektile kako bi zaštitio evropske saveznike od napada "odmetničkih država", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Putin je na završetku samita Rusija-EU u Portugalu kazao da američki planovi za instaliranje elemenata proturaketne odbrane u Evropi podsjećaju na razmještanje sovjetskih raketa na Kubi, nakon čega je stvorena "kubanska kriza" 60-ih godina prošlog stoljeća.

"Ne mislim da postoji historijska usporedba u bilo kome obliku", rekao je McCormack.

Glasnogovornik Državnog tajništva je kazao i kako SAD očekuje da plan o raspoređivanju 10 raketa-presretača u Poljskoj i Češkoj Republici neće izazvati ozbiljne poremećaje u odnosima Amerike i Rusije, jer su "na stolu mnogi prijedlozi".

"Sve će biti mnogo jasnije u sedmicama i mjesecima koji su pred nama", rekao je McCormack komentirajući napetosti koje su odnose SAD-a i Rusije posljednjih sedmica dovele na najnižu tačku od okončanja hladnog rata.

Najava raspoređivanja novih projektila na granicama Rusije izazvala je pravu lavinu negativnih reakcija iz Moskve, koja je optužila SAD za direktnu prijetnju ruskim interesima, prenijele su agencije.

Obje strane su u međuvremenu ponudile mnogo "rezervnih varijanti" rješavanja toga problema, uključujući zajedničko korištenje radara u Azerbejdžanu, ruskog nadzora sistema u istočnoj Evropi i zamrzavanje programa do trenutka kada opasnost od napada Irana ili Sjeverne Koreje postane realnost.

Pored nove raketne krize, odnose SAD-a i Rusije opterećuju različita gledišta na proces rješavanja statusa Kosova te američka inicijativa usmjerena ka izolaciji Irana.

Vezani članci