Svijet
0

SAD: Od zime ugroženi čak i polarni medvjedi

SRNA
Hladni vazdušni talas, koji je zahvatio sjeverni dio Amerike, kreće se ka istoku, praćen niskom temperaturom - nezabilježenom u protekle dvije decenije.

U Kanadi, u provinciji Ontario, zabilježena je temperatura od minus 40 stepeni Celzija Skoro 1.000 kuća na kanadskom ostrvu Newfoundland i dalje je bez električne energije.

Tokom noći u Washingtonu i New Yorku temperatura vazduha bila je minus 45 stepeni Celzija.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio je dijelove većih autoputeva zatvorenim zbog niske temperature.

Talas polarne zime prijeti usjevima i domaćim životinjama širom Amerike, pa čak i na jugu te zemlje, gdje je u ovo vrijeme godine toplije.

Američka Meteorološka lužba saopštila je da se temperatura ispod nule očekuje i na jugu Texasa i centralnom dijelu Floride.

Više od 4.500 letova otkazano je u SAD zbog loših vremenskih prilika.

U državi Minnesota i gradu Chikagu u Illinoisu sve su škole zatvorene zbog zime.

Američki mediji navode da je temperatura vazduha toliko niska da su i polarni medvjedi u zoološkom vrtu Chikagu zadržani u prostorijama.

U Illinoisu je Nacionalna garda pomoću teških vojnih vozila pomagala u izvlačenju kamiona, koji su, usljed poledice, krenuli autoputevima i blokirali skoro 400 vozila.

U IIndianapolisu proglašena je zabrana vožnje autputevima, sem u vanrednim situacijama ili u potrazi za skloništem da bi bile spriječene nesreće.