Svijet
0

SAD od Evropljana ponovno traži dodatne snage za Afganistan

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates iskoristio je svoj govor na godišnjoj konferenciji o evropskoj sigurnosti u Muenchenu za izravno obraćanje evropskim dužnosnicima od kojih su, priznao je Gates, mnogi odbili njegov raniji poziv za upućivanje dodatnih snaga u Afganistan.

Gates je rekao da, premda je Afganistan daleko od Evrope, tamošnja misija u skladu je s tradicionalnom podrškom NATO-a ljudima koji se pokušavaju domoći slobode i prosperiteta te da je važan dio napora za okončavanje međunarodnog terorizma islamskih ekstremista, izvijestio je dopisnik VoA-e.

Gates je dodao da se neki Evropljani protive ratu u Afganistanu jer ga povezuju s ratom u Iraku, ali je podsjetio da su mnoge terorističke zavjere potekle iz Afganistana te da bi se to moglo ponoviti ako ta zemlja ne bude na čvrstom putu ka stabilnosti.

Prema njegovim riječima, podrška Evropljana ratu u Afganistanu slaba je zato što mnogi Evropljani ne mogu uvidjeti magnitudu izravne prijetnje koju nestabilnost u Afganistanu može predstavljati za Evropu.

"Zamislite da islamski teroristi napadnu vaše glavne gradove na isti način kao što su napali New York. Zamislite da se domognu oružja i materijala još veće razorne moći, oružja do kojih se može lako doći u današnjem svijetu. Na našu pogibelj zaboravljamo da su ambicije islamskih ekstremista ograničene samo s onim što im je na raspolaganju", kazao je američki ministar.

Gates je pozvao Evropljane da pronađu odlučnost i suprotstave se današnjem izazovu slobodi, isto kao što su to učinile ranije generacije. On vjeruje da bi poraz NATO saveza u Afganistanu samo pogoršao ono što je nazvao "rakom" islamskog ekstremizma te da on vidi misiju u Afganistanu kao test kredibiliteta NATO saveza.

"Ne smijemo i ne može postati podijeljeni savez, na one koji su voljni boriti se i one koji to nisu. Takav razvoj događaja, sa svim svojim implikacijama po kolektivnu sigurnost, doveo bi do uništenja saveza. Neki saveznici iz NATO-a ne bi smjeli imati luksuz sudjelovati samo u mirovnim dijelovima operacije, a da su drugi primorani nositi neproporcionalni dio borbi i umiranja", smatra Gates.

On je rekao da NATO priprema petogodišnju strategiju s realističnim ciljevima i akcijskom planu za njihovo ostvarenje. Čelnici NATO-a razmatrat će taj dokument na samitu u Rumuniji u aprilu.

Na istom skupu glavni zapovjednik NATO saveza general John Craddock izjavio je da Savezu nedostaje 3.600 vojnika potrebnih za stabilizaciju juga Afganistana. Američki dužnosnici vjeruju da je taj broj još veći - sedam hiljada vojnika - te su prošlog mjeseca obećali upućivanje 3.200 vojnika u Afganistan u aprilu na rok od sedam mjeseci.

Zamjenik ruskog premijera Igor Ivanov izjavio je na skupu u Muenchenu da se Zapad mora naviknuti na sve veći utjecaj Moskve na globalna zbivanja. Ivanov je pokušao ublažiti zabrinutost koju je izazvao ruski predsjednik Vladimir Putim oštrim govorom na prošlogodišnjem skupu.

Ivanov je rekao da rastuća ruska ekonomska moć ne predstavlja prijetnju drugim zemljama. On je također dodao da Rusija preferira novi multilateralni pristup u kontroli nuklearnog oružja koji bi zamijenio stare američko-ruske sporazume.

Moskva i Washington u sporu su oko američkog plana uspostave raketnog štita čije bi komponente bile u Poljskoj i Češkoj.