Svijet
0

SAD od EU-a traže da primi bivše zatvorenike Guantanama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države "formalno" su zatražile od Evropske unije da primi bivše zatvorenike Guantanama te obećale da će dostaviti "neophodne informacije" onim evropskim zemljama koje prihvate da ih prime, objavila je u petak Evropska komisija.

Američke vlasti traže "formalno aktivniju ulogu Evropske unije i izražavaju čvrstu volju da stvore okvir za saradnju koji će imati za cilj da olakša bilateralne sporazume sa zemljama članicama, koje bi bile zainteresirane da prihvate bivše zatvorenike, navodi se u saopćenju evropskog povjerenika za pravosuđe i imigraciju Jacquesa Barrota, javio je AFP.

  • Pozdravljam volju američkih vlasti da dostave sve neophodne informacije na analizu, od slučaja do slučaja, za osobe koje su trenutno zatvorene. Izražavam zadovoljstvo angažiranjem SAD-a da pokrene borbu protiv terorizma poštivajući pritom u cjelosti demokratske norme, dodao je on.

Međutim, Evropljani su upozorili da je na svakoj zemlji članici da odluči da li će prihvatiti ili ne da primi zatvorenike, odluka se može donositi samo od slučaja do slučaja kada Washington napravi formalni zahtjev a Evropljani dobiju sve informacije na temelju kojih mogu ocijeniti opasnost osoba koje treba da prihvate.

Ovaj formalni zahtjev bit će razmatran u ponedjeljak na sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Evropske unije u Luxembourgu. Rasprava bi se posebno trebala odnositi na broj bivših zatvorenika koje može primiti EU te na status koji mogu imati.

Jedno od glavnih pitanja bit će njihova sloboda kretanja u evropskom prostoru bez Schengen granica, koji postoji među zemljama EU-a, osim Velike Britanije i Irske.

Šezdeset zatvorenika Guantanama se može odmah "osloboditi". Neke evropske zemlje, poput Francuske, Portugala i Španije predviđaju primiti zatvorenike, dok Austrija, Danska, Švedska i Holandija odbijaju svako prebacivanje.