Svijet
0

SAD od 2001. godine izgubile više od 400 bespilotnih letjelica

Klix.ba
SAD su izgubile više od 400 vojnih bespilotnih letijelica širom svijeta od 2001. godine, objavio je Washington Post dovodeći u pitanje njihovu sigurnost i pouzdanost.

Washington Post navodi da postoji 50.000 stranica izvještaja padovima letjelica koji su se dogodile zbog mehaničkih problema, ljudske greške ili lošeg vremena.

"Vojne bespilotne letjelice su se zabijale u kuće, farme, autoputeve, padale su u vodu, a jedna je udarila i u transportni avion Air Force C-130 Hercules tokom leta.

Zabilježeno ukupno 418 uništenih letjelica od 11. septembra 2001. do kraja 2013. godine, a 194 letjelice su ili totalno uništene ili je šteta vća od 2 miliona dolara.

Ukupan broj je gotovo jednak broju nesreća u kojim su učestvovali borbeni avioni američkih zračnih snaga i uništenih aviona neprijateljskom vatrom tokom istog perioda. Razlika je u tome što su bespilotne letjelice obavljale manje misija i provodile manje sati u letu.

U Afganistanu su se srušile 64 letjelice, a 41 Iraku. Tokom testiranja u SAD-u je uništeno 47 letjelica.

Vojna bespilotna letjelica se srušila u blizini osnovne škole u Pennsylvaniji u aprilu, dok je letjelica Reaper američke vojske nestala u njujorškom jezeru Ontario u novembru.

Najpoznatija letjelica američke vojske, Predator, sudjelovala je 102 puta u nesrećama, manji Hunter je pao 26, a veći Reaper 22 puta.

SAD posjeduju oko 10.000 letjelica, a najmanja od njih je teška svega 0,5 kg.