Krvavi rat
1

SAD obustavljaju podršku vojnim operacijama u Jemenu

G. M.
Pobunjenici u borbi s velikom međunarodnom koalicijom (Foto: EPA-EFE)
Pobunjenici u borbi s velikom međunarodnom koalicijom (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države okončat će podrške ofanzivnim operacijama u Jemenu, koji je razoren šestogodišnjim ratu za koji se vjeruje da je odnio više od 110.000 života.

Promjenu politike novog predsjednika Joea Bidena najavio je u četvrtak njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Dvojica Bidenovih prethodnika podržavala su koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika u Jemenu. Sukob je milione Jemenaca doveo na ruba gladi.

"Rat u Jemenu mora se okončati", rekao je Biden večeras u govoru u State Departmentu.

Borbe su započele 2014. između slabe jemenske vlade i pobunjeničkog pokreta Huti. Eskalirale su godinu dana kasnije, kada su Saudijska Arabija i osam drugih arapskih država - uz podršku SAD-a, Velike Britanije i Francuske - započele zračne napade na Hute.

Odluka će utjecati na američku podršku operacijama u ratu između jemenske vlade i Huta, uključujući prodaju precizno vođenih raketa Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na brifingu u Washington.

Neće se odraziti na operacije protiv al-Qaede na Arapskom poluotoku, rekao je.

Bidenova administracija je već privremeno zaustavila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE-u.

Pobunjenici Huti, protiv kojih se bori međunarodna koalicija, imaju podršku Irana. Oni često izvode prekogranične napade na teritoriji Saudijske Arabije.

Ujedinjeni narodi saopćili su da je Jemen pogođen najtežom humanitarnom krizom na svijetu, s 80 posto stanovništva kojem je potrebna pomoć ili zaštita.