Svijet
0

SAD obustavile prodaju rashodovanih aviona F-14

FENA
Sjedinjene Američke Države u potpunosti su obustavile prodaju dijelova rashodovanih borbenih aviona F-14, strahujući da bi oprema skinuta sa tih letjelica mogla završiti u Iranu, saopćilo je danas ministarstvo odbrane.

Odluka o obustavljanju prodaje 75.000 različitih dijelova tih aviona donešena je početkom sedmice zbog zategnutih odnosa između SAD i Irana, ali nije isključeno da će se, poslije ozbiljnih analiza, neki od od njih ipak naći na tržištu.

Dijelovi rashodovanih aviona F-14, suštinski, imaju vrijednost samo za Iran, koji je 70-tih godina prošlog vijeka, u vrijeme vladavine šaha Reze Pahlavija, kupio 79 tih letilica, čija su resursi, 35 godina kasnije pod velikim znakom pitanja.

Problem oko prodaje dijelova rashodovane vojne opreme u prvi plan izbio je još krajem prošle godine, kada su neki na volšeban način završili u Kini, prenosi Tanjug.

SAD su pokrenule posljednjih dana ozbiljnu propagandnu ofanzivu protiv Irana, optužujući tu državu za podsticanje nemira u Iraku, podršku svrgavanju proameričke vlade u Libanu, razvoj sopstvenog nuklearnog naoružanja, te otvorenu antiameričku politiku.