|

SAD: Objavljen snimak ubistva 12-godišnjeg dječaka

SAD: Objavljen snimak ubistva 12-godišnjeg dječaka
143
F
FENA
27.11.2014. u 09:23
132
komentara
143

dijeljenja
SAD: Objavljen snimak ubistva 12-godišnjeg dječaka Foto: AFP
Policija Clevelanda objavila je snimak ubistva 12-godišnjaka kojeg je usmrtio policajac u uvjerenju da dječak u ruci drži pravi pištolj.
Policajci su navodno tri puta upozorili Tamira Ricea da podigne ruke uvis, a AP navodi da je upečatljiva brzina kojom je policajac pucao.

AP piše da se na snimku vidi kako se tamnoputi dječak igra replikom pištolja, razgovara mobilnim telefonom i na većem dijelu materijala izgleda kao da se dosađuje i "vrzma" po parku dječijeg igrališta tokom toplog novembarskog popodneva.

AP navodi da se na jednom dijelu snimka vidi da je dječak sjedio za piknik-stolom i u jednom trenutku ustao, dok mu je s desne strane prišao policijski automobil, otvorila se suvozačka vrata odakle je policajac pucao u njega s udaljenosti manjoj od tri metra.

NBC je izvijestio da nema tonskog snimka, ali da je predstavnik policije Ed Tomba saopćio da je policajac tri puta doviknuo da podigne ruke uvis.


Prema pisanju medija, na replici pištolja nije bilo narandžaste oznake koja ukazuje da pištolj nije pravi, a ni dispečer policijskoj patroli nije prenio riječi dojavljivača da je u pitanju najvjerovatnije igračka.

Saopćen je identitet policajca koji je ubio Tamira i to je Timothy Loehmann, za kog se navodi da je 26-godišnji početnik koji je počeo da radi u klivlendskoj policiji u martu.

Drugi član patrole bio je 46-godišnji French Garbeck, koji u tom policijskom odjeljenju radi od 2008. godine, navodi AP.

Obojica su na plaćenom odsustvu dok tužilac ne odluči da li će podizati optužnicu protiv njih.

Tomba je naveo da je snimak objavljen na zahtjev porodice dječaka koji je preminuo u Klivlendskoj bolnici.

U saopćenju porodice ističe se uvjerenje da je "ova situacija mogla da bude izbjegnuta".

Ubistvo dječaka u Ohaju dogodilo se usred protesta širom SAD-a zbog odluke Velike porote da ne pokreće krivični postupak protiv policajca koji je ubio nenaoružanog 18-godišnjeg mladića Michaela Browna u Fergusonu u državi Missouri, 9. augusta ove godine.

France Press izvještava da su ulice u tom predgrađu Saint Louisa jutros mnogo mirnije poslije dvodnevnih protesta i da je okupljenih tek nekoliko desetina.

U srijedu je nekoliko demonstranata upalo u zgradu gradskih vlasti Saint Louisa, a oko 200 okupljenih napravili su improvizirano suđenje policajcu.

Agencije izvještavaju da je guverner Missouria Jay Nixon odbacio apele na sazivanje nove porote, nakon što je prva odbacila pokretanje postupka protiv Darrena Wilsona koji je pucao u Browna.
Prijavi grešku


Komentari (132)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...