|

SAD: Obilježavanje pedesete godišnjice mreže auto-cesta

SAD: Obilježavanje pedesete godišnjice mreže auto-cesta
0
F
FENA
29.6.2006. u 09:43
0
komentara
0

dijeljenja
SAD: Obilježavanje pedesete godišnjice mreže auto-cesta
Washington Post piše u četvrtak o obilježavanju pedesete godišnjice jednog od najvećih projekata američke vlade izgradnje nacionalnog sistema auto-cesta.
Zakon o početku gradnje cesta s najmanje četiri trake potpisao je 29. juna 1956. godine predsjednik Dwight Eisenhower.

'Bilo je to doba kada su se Amerikanci pribojavali komunizma upravo onako kao što su danas zabrinuti zbog terorizma' piše Washington Post.

Izgradnja svih planiranih dionica je konačno bila završena 1992. godine, 20 godina kasnije od plana.

Amerika je 1956. bila znatno drugačija zemlja, s mnogo većim regionalnim razlikama, ali i bez velikih trgovinskih lanaca, bez prometnih gužvi, bez predgrađa i sveprisutnih motela. Vozačku je dozvolu 1956. imalo jedva 60 posto Amerikanaca, danas je ima oko 90 posto.

Kako je Dwightu Eisenhoweru palo na pamet da izgradi sistem koji se danas diči s 47 hiljada milja auto-cesta, 55 hiljada mostova, 104 tunela, 14750 raskrsnica te niti jednog semafora?

1919. godine Dwight Eisenhower je kao mladi časnik putovao od Washingtona do San Francisca u vojnom konvoju - puna 62 dana. 'Putevi su bili toliko loši da su uz cestu morali ostaviti devet kamiona, koji su prestali voziti' – piše Washington Post.

Kasnije, kao zapovjednik savezničke vojske u osvojenoj Njemačkoj, Dwight Eisenhower je bio impresioniran sistemom auto-cesta koje je izgradio Hitlerov režim.

- Nakon što sam to vidio, znao sam da tako nešto mora izgraditi i Amerika, napisao je kasnije Dwight Eisenhower.

Povodom 50. godišnjice početka gradnje sistema auto-cesta u Washingtonu se danas održava svečana proslava, na kojoj će sudjelovati i Eisenhowerov praunuk, koji je sa skupinom štovatelja njegova pretka ovih dana prošao rutu Washington-San Francisco, kojom je svojedobno putovao Dwight Eisenhower.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.