|

SAD: Obavještajni budžet u 2007. godini 43 milijarde

SAD: Obavještajni budžet u 2007. godini 43 milijarde
0
F
FENA
31.10.2007. u 10:26
0
komentara
0

dijeljenja
SAD: Obavještajni budžet u 2007. godini 43 milijarde
Američka vlada objavila je u utorak da je za obavještajne djelatnosti u 2007. godini potrošila 43 milijarde dolara.
Dosad se podaci o ovom budžetu nisu iznosili u javnost. Krovni direktor američke obavještajne zajednice Mike McConnell iznio je ove podatke u utorak a u skladu s novim zakonom koji traži da se objavi ukupna potrošnja za prikupljanje obavještajnih informacija.

McConnell je rekao da se dodatne informacije o ovom budžetu neće objavljivati jer bi to moglo nanijeti štetu nacionalnoj sigurnosti.

U budžetu za 2007. nalaze se sredstva za Centralnu obavještajnu agenciju CIA-e, Vojnu obavještajnu službu i obavještajne programe Saveznog ureda za istrage FBI-a. Međutim, u njega nisu uključeni svi vojni obavještajni programi.

Objavljivanje ovih podataka dio je prepiraka koje je iznijela nezavisna i nestranačka komisija koja je istraživala uzroke terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

Ukupni troškovi Nacionalnog obavještajnog programa odnose se na
fiskalnu godinu 2007. koja je završena s 30. septembra.

U McConellovo saopćenje nisu uključeni troškovi za obavještajne namjene pojedinih vojnih službi. Međutim, prema kongresnim izvorima, na koje se poziva CNN, ukupni špijunski budžet SAD-a premašivao bi 50 milijardi dolara kada bi se u njega uključilo i taktičko vojno finansiranje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.