Svijet
0

SAD: Obama uz visoku stopu nezaposlenosti čeka izbore

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Nijedan američki predsjednik u novijoj historiji nije uspio da osvoji drugi mandat kada je nezaposlenost u trenutku izbora prelazila 7,4 posto, dok je ona u SAD-u danas dostigla 8,2 posto, piše USA Today.

Posljednji put da jedan predsjednički kandidat osvoji drugi mandat s nezaposlenošću koja je iznosila 7,4 posto pošlo je za rukom Ronaldu Reganu 1984.godine.

Obama se danas susreće s istim procentom nezaposlenosti kao i februaru 2009.godine kada je stupio na predsjedničku dužnost, a list ocjenjuje da su male šanse da u narednih pet mjeseci do izbora nezaposlenost padne na ispod 7,4 posto.

Zamjenica menadžera Obamine kampanje Stefani Carter izjavila je da je u posljednjih 27 mjeseci otvoreno 4,3 miliona novih radnih mjesta u privatnom sektoru i da je predsjednikovom politikom spasena autoindustrija u Detroitu.

Po njenim riječima, problemi i dalje postoje u obrazovanju i građevinskoj industriji, ali za sporost u otvaranju novih radnih mjesta odgovornost snosi Kongres koji još ne odlučuje o dva zakona koje je predložila administracija.

Nezaposlenost u građevinskom sektoru u SAD-u iznosi 14,2 posto. Najviša nezaposlenost u Americi je u saveznoj državi Nevada 11,7 posto, dok je najniža u Nebraski 3,9 posto.