Svijet
0

SAD: Obama iduće sedmice očekuje predsjedničku nominaciju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator Barack Obama izjavio je u četvrtak da će američki demokrati znati svog predsjedničkog kandidata iduće sedmice, nakon održavanja predizbora u zadnje dvije države u utorak, izrazivši uvjerenje da će on biti taj kandidat i da će odmah nakon toga moći krenuti u kampanju za predsjedničke izbore 4. novembra.

Tokom razgovora s novinarima na letu iz Denvera za Chicago, Obami je postavljeno pitanje hoće li utrka za predsjedničke izbore u studenome protiv republikanca Johna McCaina početi nakon glasanja u utorak.

"Da", odgovorio je Obama. Na pitanje hoće li on u tome trenutku biti pobjednik utrke za demokratsku nominaciju odgovorio je "vjerujem u to", prenosi CBS News.

Obama je predvidio da će biti "u prilično jakom položaju" već u subotu, nakon sastanka Odbora za pravila i odredbe Demokratske stranke u Washingtonu, koji bi trebao naći kompromis oko pitanja spornih predizbora u Floridi i Michiganu.

"Mislim da će subota biti važna, da stavimo pitanje Floride i Michigana iza nas", ocijenio je senator iz Illinoisa.

Čelništvo Demokratske stranke oduzelo je Floridi i Michiganu pravo da šalju delegate za nacionalnu konvenciju, jer su samovoljno pomaknuli prema naprijed datum predizbora. Hillary Clinton pobijedila je u obje države, a kampanju je vodila samo ona i to samo na Floridi. Stožer Clinton već mjesecima traži da se ti delegati ipak priznaju, čime bi smanjili prednost Obame.

Govoreći o predstojećim demokratskim predizborima u Portoriku u subotu, te u Montani i Južnoj Dakoti u utorak, Obama je rekao da će nakon njih "sve informacije biti poznate i više neće biti neodgovorenih pitanja".

"Pretpostavljem da će preostali 'superdelegati' moći donijeti odluku brzo nakon toga", dodao je.

Superdelegati su skupina do oko 800 neizabranih stranačkih dužnosnika koji će imati ključnu ulogu na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u Denveru, Colorado, 25. aufusta gdje će se službeno izabrati predsjednički kandidat stranke.

Obamina suparnica Hillary Clinton, najavila je da neće odustati od utrke sve dok se ne uloži i prebroji posljednji glas u ciklusu demokratskih predizbora, javila je Hina.

Čelnici Demokratske stranke traže da se maratonska utrka Obama-Clinton čim prije okonča, kako bi stranka zaliječila podjele i ujedinjena došla na konvenciju, te kasnije na izbore na kojima očekuje osvajanje Bijele kuće i vrlo uvjerljive većine u Kongresu.

Demokratska predsjednica Predstavničkog dom Kongresa, Nancy Pelosi, najavila je u četvrtak da će se "umiješati" u utrku za predsjedničku nominaciju, ako do kraja idućeg mjeseca ne bude poznat pobjednik.

"Ja ću se umiješati, jer ne možemo ovu borbu prenijeti na konvenciju... ona se mora okončati prije toga", rekla je Pelosi u intervjuu za svoj lokalni San Francisco Chronicle, objavljen ne web portalu lista.

Pelosi, koja će predsjedati Demokratskom konvencijom, uglavnom se držala po strani tijekom izjednačene, maratonske utrke Obame i Clinton. No, sugerirala je da tzv. superdelegati na konvenciji ne bi trebali preglasati pobjednika po broju osvojenih običnih delegata, što ide u prilog Obami.

Pelosi se također usprotivila želji kampanje Hillary Clinton da Florida i Michigan ipak dobiju pune delegacije na konvenciji. Vjerojatno je da će u subotu stranački odbor odlučiti da pola delegata tih država može sudjelovati na konvenciji, čime će Clinton smanjiti prednost Obame, ali ga ne može prestići.