Svijet
0

SAD: Obama i McCain počeli tražiti potpredsjedničke kandidate

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vjerovatni kandidati demokrata i republikanaca na američkim predsjedničkim izborima 4. novembra, senatori Barack Obama i John McCain počeli su tražiti svoje potpredsjedničke kandidate, izvijestili su u četvrtak američki mediji, pozivajući se na izjave visokih dužnosnika dviju stranaka.

Demokratski dužnosnici kazali su u četvrtak da je vjerovatni kandidat stranke Barack Obama zatražio od Jima Johnsona da počne razmatrati potencijalne potpredsjedničke kandidate. Johnson, bivši direktor javne ustanove za stambene zajmove Fannie Mea, isti je posao radio za demokratske kandidate Johna Kerryja 2004. i Waltera Mondalea 1984.

Izbor potpredsjedničkog kandidata obično je strogo čuvana tajna, a dužnosnici Obamine kampanje kazali su kako taj posao vodi najuži krug njegovih savjetnika. Među njih spadaju glavni strateg kampanje David Axelrod, menadžer kampanje David Plouffe, glasnogovornik Robert Gibbs, organizator kampanje Paul Tewes i savjetnica Valerie Jarrett.

U Obaminom štabu ne žele razgovarati o nastojanju da pronađu potpredsjednika, jer su još angažirani na dovršenju ciklusa predizbora protiv Hillary Clinton.

No, kako se uoči tri posljednja predizbora u Portoriku, Montani i Južnoj Dakoti od 1. do 3. juna, Obama nalazi u nedostižnom vodstvu po broju delegata za konvenciju sa 1.962 prema 1.779 za Clinton i samo ga 64 delegata dijele od broja 2.026 koji automatski osigurava predsjedničku nominaciju, u njegovom štabu se već poduzimaju koraci prema kampanji za opće izbore u novembru i okršaju s Johnom McCainom.

Iako u štabu odbijaju reći ko su sve potencijalni potpredsjednički kandidati, imena koja se najčešće spominju u medijima su Hillary Clinton, guverneri Janet Napolitano iz Arizone, Kathleen Sebelius iz Kansasa ili Tim Kaine iz Virginije. Među mogućim partnerima u utrci su i bivši senator iz Georgije Sam Nunn, te senatori Chris Dodd iz Connecticuta, Joe Biden iz Delawarea, Claire McCaskill iz Missourija i Jim Webb iz Virginije.

Od mogućih kandidata izvan stranke, spominju se republikanski senator Chuck Hagel iz Nebraske, protivnik rata u Iraku i neovisni gradonačelnik New Yorka, Mike Bloomberg.

Senator John McCain, koji je praktično osigurao republikansku nominaciju ostavši jedini u utrci, nije prisiljen na toliku diskreciju kada je riječ o kandidatu za potpredsjednika. Tako će se predstojećeg vikenda, McCain na svom ranču u Arizoni, sastati s najmanje tri kandidata, izvijestio je u četvrtak The New York Times.

Popularni guverner Charlie Crist iz Floride, Bobby Jindal mladi guverner Louisiane indijskog porijekla, te Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa i najozbiljniji McCainov suparnik u utrci za nominaciju, prihvatili su pozive da posjete McCaina na ranču u Sedoni, rekli su dužnosnici republikanske stranke, prenijela je Hina.

Iz McCainovog su štaba odbili raspravljati o bilo kojem aspektu traženja potpredsjednika, rekavši da će senator bladganski vikend za Dan sjećanja, 26. maja, provesti u druženjna na ranču s desetak parova.

"Mi ne govorimo o procesu izbora potpredsjednika", kazao je savjetnik Steve Schmidt.

Neće se raditi o službenim razgovorima, već o socijalnom kontekstu koji će McCainu, poznatom kao vrlo društvenom političaru, omogućiti da prepozna 'osobnu kemiju' koja će biti ključna kod izbora, kazali su njegovi suradnici.

McCain je nedavno izjavio da je sastavio popis s 20-ak potencijalnih potpredsjedničkih partnera, ističući da će birači na to posebno paziti obzirom na njegovu visoku životnu dob, jer je sa 71 godinu, najstariji kandidat za prvi mandat u Bijeloj kući u povijesti SAD-a.

McCain, koji se često šali na račun svojih godina, govoreći da je "star kao Biblija", istodobno ističe i da je dobrog zdravlja. Njegov je stožer najavio da će u petak, skupini odabranih novinara biti predan senatorov medicinski dosje na 400 stranica, koji će uključivati i nalaze o operaciji melanoma u augustu 2000.