Svijet
0

SAD: Obama bliže pobjedi u finišu izborne utrke

FENA
Napredovanje Baracka Obame ka dobivanju predsjedničke nominacije od demokrata dobilo je podršku još četvero superdelegata, što ga je dovelo bliže pobjedi nad Hillary Rodham Clinton - iako se maratonska utrka na primarnim izborima nastavlja.

Clinton je dobila glasove još dvoje superdelegata u svome posljednjem velikom takmičenju dok utrka ulazi u finiš.

Ostalo je samo 217 delegata da se izabere na posljednjih šest primarnih izbora, i nijedan od kandidata ne može dobiti dovoljan broj njihovih glasova da proglasi konačnu pobjedu.

U međuvremenu 265 dodatnih delegata - stranačkih visokih zvaničnika i ostalih "superdelegata" - tek treba da odluče i njihova podrška će biti odlučujući faktor.

Iako je Obama povećao vodstvo u broju delegatsklih glasova na izborima održanim u utorak, većina neopredijeljenih superdelegata želi ostati postrani.

Associated Press u srijedu je intervjuirao više od 70 neopredijeljenih superdelegata ili njihovih zastupnika, a mnogi su izjavili kako ne žele da se opredijele dok se glasanje ne završi 3. juna.

Ipak, izjave nekih od neopredijeljenih bile su sve osim ohrabrujućih za Hillary Clinton.

"Jednostavno se pitam oko održivosti kampanje Hillary Clinton u ovom trenutku. Zaista želim čuti više od nje - želi li ostati u utrci - da li za to ima konkretnih razloga", izjavila je Laurie Weahee, superdelegatkinja iz Novog Meksika.

Zastupnik iz Pensilvanije Mike Doyle izjavio je da se okretanje Clinton ka superdelegatima zasnivalo na pretpostavci da ona može pobijediti na glasanju izbornog tijela, ali je ta pretpostavka pala u vodu kada je Obama dobio više od 200.000 glasova na izborima održanim u utorak.

"Matematika je jednostavno bila surova prema njoj na tim izborima. Mislim da je većina nas poštuje i da će još malo pričekati na rezultate glasanja. Apsolutno najbolji put za sve nas jeste da okončamo ovo i kandidati sami odluče, a ne superdelegati. To je kraj o kome svi sanjamo", izjavio je Doyle.