Svijet
0

SAD o uvjetima za promjenu politike prema Kubi

FENA
Oslobađanje političkih zatvorenika, poštivanje građanskih i političkih sloboda, te pokretanje reformi koje će dovesti do slobodnih, višestranačkih izbora, uvjeti su koje Kuba treba ispuniti za promjenu odnosa sa Sjedinjenim Državama, izjavio je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta.

"Ono što bismo očekivali od vlade na Kubi, kako bi ostvarila drugu vrstu odnosa s SAD-om, počinje prije svega s oslobađanjem brojnih političkih zatvorenika, koji su u zatvoru jednako i pod Fidelom Castrom i pod Raulom Castrom", rekao je glasnogovornik Tom Casey.

Odgovarajući na pitanje novinara o utjecaju gospodarskih i društvenih promjena koje je posljednjih mjeseci uveo Raul Castro na promjenu politike SAD-a prema Kubi, Casey je rekao da te "promjene nema", ali je nabrojao neke od uvjeta koji bi tu promjenu omogućili.

Osim poziva na oslobađanje političkih zatvorenika, kojih je prema posljednjim podacima emigrantske udruge Directorio Democratico Cubano 210, Casey je upozorio i protiv "šikaniranja rođaka političkih zatvorenika" koji protestiraju tražeći njihovo oslobađanje. Naveo je i primjer nedavnog grubog policijskog rastjerivanja protesta udruge Žene u bijelom u Havani.

Kuba također treba "dopustiti građanima da imaju neka temeljna politička prava kako bi mogli izaći na gradske trgove i protestirati protiv djelovanja vlade... ne strahujući da će zbog kritike vlade završiti u zatvoru".

Pravi način da kubanska vlada pokaže da je ozbiljna s reformama, po Caseyevim je riječima, da "pokrene proces što će voditi do slobodnih i poštenih izbora", koji će omogućiti građanima te zemlje da izaberu svoje čelnike na višestranačkim izborima, i dati im stvarni izbor i mogućnost da odluče ko će voditi zemlju.

SAD i Kuba nemaju diplomatske odnose, prenosi Hina, a protiv komunističkog režima na Kubi 1962. uveden je američki gospodarski, trgovinski i finansijski embargo.