Svijet
0

SAD o smanjenju broja vojnika u Evropi

FENA
Sjedinjene Američke Države su odlučile odgoditi plan o smanjivanju broja svojih vojnika u Evropi za još dvije godine i zadržati dvije brigade u Njemačkoj, saopćio je Pentagon.

"Njihov povratak u zemlju je odgođen", izjavio je u srijedu predstavnik Pentagona za informiranje Geoff Morel, naglasivši da je riječ o "privremenom odgađanju".

Dvije od četiri teško naoružane američke brigade u Evropi trebalo je da do 2011. godine budu vraćene u SAD, ali su američki vojni zapovjednici zatražili od Pentagona da zadrži sve četiri brigade u Evropi da bi odgovorile na potencijalne prijetnje, prenio je Reuters, podsjećajući da brigada američke vojske broji od 3.000 do 5.000 vojnika.

Kao razlog ostanka u Evropi, američki vojni zvaničnici su naveli i strahovanja zbog jačanja vojnih kapaciteta Rusije.

Pentagon je u saopćenju u srijedu naveo da je razlog za odgađanje povratka američkih vojnika u SAD i u tome što se nisu još izgradile kasarne neophodne za povratak vojnika iz Njemačke.

Američki vojnici će ostati u Njemačkoj do 2012., odnosno do 2013. godine kada će se stvoriti uvjeti za njihov povratak u vojne baze u Teksasu i Novom Meksiku.

"U pitanju su oba razloga koja su doprinijela odgađanju, ali je mnogo važniji onaj razlog koji se tiče sigurnosti", saopćio je zamjenik zapovjednika američke vojske general Richard Cody.

Pentagon još od okončanja hladnog rata razmatra svrsishodnost prisustva svojih vojnika u Evropi i u više navrata smanjivao je njihov broj.

Nedavne aktivnosti ruske vojske u vezi s osnaživanjem kapaciteta navele su, međutim, američke vojne zvaničnike da drugačije vide ulogu američkih snaga na Starom kontinentu, naveo je Reuters.

Broj američkih vojnika u Evropi pao je za posljednje dvije godine sa 62.000 na 50.000.