Ohrabruju saradnju
38

SAD o normalizaciji izraelsko-arapskih odnosa: Uskoro ćete vidjeti neke zanimljive stvari

V. K.
Izraelsko - arapski samit održan u pustinji Negev (Foto: EPA-EFE)
Izraelsko - arapski samit održan u pustinji Negev (Foto: EPA-EFE)
Iako je posjeta američkog predsjednika Bidena Bliskom istoku još u fazi priprema, američki zvaničnici ističu kako će se tokom posjete prvog čovjeka SAD-a dodatno ohrabriti poboljšanje odnosa između Izraela i arapskih zemalja.

Prema riječima jednog od visokorangiranih američkih zvaničnika, uoči Bidenove posjete Bliskom istoku sve više arapskih zemalja želi poboljšati odnose s Izraelom što je proces koji je započet 2020. godine potpisivanjem Abrahamovih sporazuma koji su imali za cilj normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih zemalja.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za bliskoistočne poslove Barbara Leaf izjavila je kako Bidenova administracija ohrabruje veću saradnju između Izraela i arapskih zemalja što je cilj kojem će se težiti i u budućnosti.

"Radimo na tome s još nekoliko zemalja. Mislim da ćete vidjeti neke zanimljive stvari u vrijeme posjete američkog predsjednika. Zaista ne bih željela sada otkrivati više detalja", rekla je Leaf.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko i Bahrein bile su prve države koje su 2020. godine normalizirale odnose s Izraelom u sklopu tzv. Abrahamovog sporazuma koji je Trump smatrao velikim uspjehom svoje vanjske politike.

Osim ovih zemalja, Sudan je također signalizirao spremnost za normalizaciju odnosa, ali je ovaj proces prolongiran zbog političke nestabilnosti u ovoj državi.

Arapsko - izraelski sporazum iznjedrio je i niz sastanaka i potpisanih dokumenata, a jedan od najvažnijih susreta dogodio se u martu u Negevu gdje su se, uz prisustvo američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, sastali zvaničnici Izraela, Maroka, Bahreina, Egipta te Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Sastanci poput ovog imaju za cilj produbljivanje saradnje u oblastima koje uključuju vodu, turizam, zdravlje i sigurnost hrane. Sjedinjene Američke Države žele da se taj događaj održava na godišnjem nivou uključujući i vlasti Palestine i Jordan", rekla je Leaf.

Paralelno s ovim procesom, Sjedinjene Američke Države posreduju i u normalizaciji odnosa Izraela i Saudijske Arabije što bi dodatno proširilo politički front usmjeren protiv Irana.

"Bijela kuća radi na mapi puta za normalizaciju odnosa dvije države. Iako još uvijek nisu poznati detalji, američki zvaničnici su naglasili kako je malo vjerovatno da će sporazum između Izraela i Saudijske Arabije biti postignut tokom Bidenove posjete Bliskom istoku", piše The Times of Israel.