Svijet
0

SAD nudi košarkašu Kovačeviću nagodbu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američko odvjetništvo države New York ponudilo je srbijanskom košarkašu Miladinu Kovačeviću da potpiše Sporazum o krivnji na temelju kojega bi mu sud izrekao blažu kaznu od 12 godina, zbog brutalnog premlaćivanja američkog studenta, pišu beogradske "Večernje novosti" od srijede.

Kovačeviću je, kako je potvrđeno u Ministarstvu pravosuđa Srbije, ponuđeno da potpiše Sporazum o krivnji, te da ga sud "blaže" kazni, s deset godina za "nanošenje teških tjelesnih ozljeda Bryanu Steinhaueru" i dvije godine za "nepoštivanje zakona", odnosno zbog izbjegavanja suočavanja s optužnicom.

Kazna koja se za takvo djelo po američkim zakonima može izreći je između pet i 25 godina zatvora.

Kovačevićev odvjetnik Veselin Cerović potvrdio je da je takva ponuda zaista stigla, jer ga je o tome obavijestio američki odvjetnik uključen u Kovačevićevu obranu.

"Miladin Kovačević, to je naš čvrst i konačan stav, neće se vratiti pred takve ostrašćene djelitelje pravde. On je od toga i pobjegao. Ali, nijednog trenutka ne bježi od toga da se suoči sa zakonom pred pravosudnim organima Srbije. Zašto na to ne pristaju Amerikanci, ako poštuju suverenitet srbijanskog pravosuđa?", pita se Kovačevićev odvjetnik.

List dodaje da je srbijanskim vlastima, nakon što je Kovačević u SAD-u pušten iz pritvora i nakon što je pobjegao u Srbiju, iz SAD-a stiglo nekoliko diplomatskih nota u kojima se traži da se on vrati u SAD, a u dokumentu dostavljenom srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova naglašava se da je takav zahtjev poslan na temelju jamstva koje je srbijanski vicekonzul u New Yorku dao potpisivanjem jamčevine za Kovačevića.

Najviše pritisaka, tvrde "Večernje novosti", dolazi od senatorice Hillary Clinton, koja je izjavila da joj je "srbijanska Vlada obećala da će s njima raditi na rješavanju ove nepravde", ali je i senator iz New Yorka Charles Schumer zaprijetio da će američki Kongres u rujnu "razmotriti suspenziju pomoći Srbiji u iznosu od 50 milijuna dolara".

Miladin Kovačević je optužen da je 4. maja u sudjelovao u tučnjavi u kojoj je teško ozlijedio kolegu studenta Bryana Steinhauera, koji je pao u komu. Nakon toga je pritvoren i oduzeta mu je putovnica, ali je nakon što je uplatio jamstvo od sto hiljada dolara pušten na slobodu, te je s privremenom putnom ispravom koju mu je izdao srbijanski konzulat u New Yorku napustio SAD i vratio se u Srbiju.