Svijet
8

SAD nudi 5 miliona dolara za informaciju o nestalom agentu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države ponudile su pet miliona dolara za pomoć u pronalaženju Amerikanca koji je prije osam godina nestao u Iranu, te su pozvale Teheran na saradnju u potrazi za Robertom Levinsonom, bivšim agentom Federalnog istražnog biroa (FBI).

"Tražimo od Vlade Islamske Republike Iran da sarađuje s nama i da zajednički vodimo istragu o nestanku Roberta Levinsona jer samo tako možemo mu osigurati povratak kući", rekao je državni sekretar John Kerry.

Levinson je nestao sa iranskog otoka Kiš u Perzijskom zaljevu 9. marta 2007. godine. U Iranu je boravio poslovno, a kako je rečeno, bio je privatni istražitelj u slučaju ilegalne trgovine cigaretama.

Otputovao je u Kiš kako bi se sreo sa Daoudom Salahuddinom za kojeg je vjerovao da ima informacije o korupciji u Iranu, a Salahuddin od tada tvrdi da ne zna šta se desilo sa Levinsonom.

Levinsonova supruga Christine izjavila je za Reuters da nema nikakve detalje o statusu svog muža.

U videu koji se pojavio 2010. godine Levinson je tražio pomoć, ali nije rekao ko ga drži zarobljenog i gdje se nalazi. Iranske vlasti su porekle da znaju njegovu lokaciju.

Podsjećamo, američka molba za saradnju dolazi u trenutku kada svjetske sile pokušavaju postići dogovor s Iranom u vezi sa spornim nuklearnim programom.