Svijet
0

SAD: Nije traženo zatvaranje ambasade Bjelorusije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države u četvrtak su opovrgnule da su od Bjelorusije zatražile da povuče sve preostale diplomate i zatvori ambasadu i konzulat u Washingtonu nakon što je iz Minska protjerano 10 američkih diplomata.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey rekao je novinarima da je SAD "ozbiljno zabrinut", ali da u ovom trenutku još nije donesena nikakva odluka, prenio je BBC.

"U ovom trenutku još nismo donijeli odluku da formalno ili neformalno zatražimo od Bjelorusa da dodatno smanje diplomatsko osoblje", rekao je glasnogovornik Casey.

Prethodno je, prema BBC-a, američka novinska agencija Associated Presa javila kako je administracija u Washingtonu naložila povlačenje preostalih šestero bjeloruskih diplomata.

State Department je u četvrtak saopćio da će se SAD povinovati "neopravdanom" zahtjevu Bjelorusije da 10 američkih diplomata napusti tu zemlju u roku od 72 sata.

"Kako se radi o formalnom zahtjevu, mi ćemo ga ispoštovati", rekao je glasnogovornik Sean McCormack, prenijela je DPA.

Najnoviji zahtjev zvaničnog Minska uslijedio je usred atmosfere napetosti između SAD-a i Bjelorusije zbog kritika administracije u Washingtonu u vezi sa stanjem ljudskih prava u toj istočnoevropskoj zemlji.

Sjedinjene Države su kritizirale Bjelorusiju i predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog zatvaranja političkih disidenata i kršenja drugih sloboda, navela je njemačka novinska agencija.