Svijet
0

SAD: Nezadovoljstvo republikancima koji se natječu za predsjedničku nominaciju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dnevnik New York Times izvještava u srijedu da su pristalice Demokratske stranke znatno zadovoljnije svojim kandidatima za predsjednika države nego što su to simpatizeri Republikanske stranke.

Prema anketi koju je njujorški list proveo s TV mrežom CBS, polovina od onih Amerikanaca koji se smatraju republikancima nije još odlučila za koga će glasati na primarnim, stranačkim izborima, koji će se u prvoj polovici sljedeće godine održavati po saveznim državama a cilj im je izabrati predsjedničkog kandidata stranke koji će se natjecati za Bijelu kuću na nacionalnim izborima početkom novembra sljedeće godine.

Najpopularniji republikanci su bivši gradonačelnik New York Cityja Rudy Giuliani, bivši guverner Arkanzasa Mike Huckabee te bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney – iako je podrška svakom od njih razmjerno "mlaka", pokazuje ova anketa.

Pristalice Demokratske stranke s mnogo više entuzijazma prate utrku među svojim kandidatima, od kojih je i dalje najpopularnija senatorica iz New Yorka Hillary Clinton, a za njom slijede senator iz Ilinoisa Barack Obama i bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards.

Hillary Clinton je najpopularnija jer većina pristalica Demokratske stranke smatra da je ona najspremnija za Bijelu kuću, te da je Barack Obama razmjerno neiskusan.

Jedna od glavnih prednosti njujorške senatorice je njezin suprug, Bill, vrlo popularan ne samo među demokratima već i u javnosti općenito, piše New York Times.

Veći entuzijazam među opozicijskim demokratima ovaj list objašnjava nezadovoljstvom Amerikanaca situacijom u zemlji. Većina građana smatra da je ekonomija u lošem stanju te da će biti i gore. Većina također misli da se "zemlja kreće u krivom smjeru". Najvažnijim problemom ispitanici u ovoj anketi smatraju Irak.