Svijet
0

SAD: Nevidljivi bombarder B-2 srušio se na Guamu

FENA
Američki nevidljivi bombarder B-2 srušio na otoku Guam u Tihom oceanu u subotu ujutro po lokalnom vremenu, a dva pilota spasila su se katapultiranjem, objavilo je Ratno zrakoplovstvo SAD, a prenose američki mediji.

Lokalna televizija KUAM TV news javila je da se nesreća dogodila oko 10,45 sati u subotu, po mjesnom vremenu, kraj zračne baze Anderson.

Stanovnici obližnjeg grad Yigo kazali su da su vidjeli velike stupove crnog dima kako se dižu iz baze, objavila je lokalna TV stanica.

Predstavnik vatrogasne službe ne Guamu izjavio je za Kuam TV news da je velika eksplozija prijavljena otočnoj službi hitne pomoći 911, te da su dvije jedinice odgovorile na taj poziv.

Posebna komisija časnika Ratnog zrakoplovstva provest će istragu o nesreći, javila je u subotu agencija AP.

Bombarder B-2, ponos je američkih oružanih snaga i jedan od najzahtjevnijih borbenih aviona ikada izgrađenih, a cijena gradnje mu je oko 1.2 milijarde dolara. Svih 21, koliko ih je sastavu Ratnog zrakoplovstva, smješteni su u bazi Witeman u Missouriju, a nekoliko ih je od 2004. prebačeno na Guam, zajedno s bombarderima B-1 i B-52.

Cilj prebacivanja je da se pojača američka vojna prisutnost u azijsko-pacifičkoj regiji, dok su ostale snage SAD prebačene u ratne operacije na Bliskom istoku.

Guam je američki teritorij, udaljen 3.700 milja jugozapadno od Havaja.