Ubačena otrovna hemikalija
39

SAD: Nekoliko desetina djece otrovalo se na bazenu

SRNA
Više od 80-oro djece prebačeno je u četiri bolnice u američkom gradu Indianopolisu zbog trovanja na bazenu u cetralnom dijelu grada.

Lokalni dnevnik Indijanopolis Star navodi da je otrovna kombinacija hemikalija ubačena u bazen Garfield Park u popodnevnim satima što je izazvalo simptome trovanja.

Djeca, koja su bila u bazenu počela su da povraćaju i žalila su se na iritaciju očiju. Radnici hitnih službi isprva su strahovali od najgoreg najavljujući "da će biti veliki broj žrtava".

Zvaničnik vatrogasne službe Derrick Sayles rekao je da nije jasno kako je otrovna kombinacija dospjela u bazen jer je i jedan od radnika prebačen u bolnicu.

Prema njegovim mišljenju, uzrok je najvjerovatnije neodgovarajuća kombinacija hemikalije za prešičćenje bazena "Acid Magic" sa natrijumom i vodom zbog čega se ugasila i ponovo aktivirala mašina koja kontroliše njihov protok.

Zvaničnik jedne od bolnica doktor James Mauri rekao je da se navedena kombinacija hemikalija može uporediti sa hlorom i mješavina, koja je dospjela u bazen bila je dovoljno jaka da izazove iritaciju očiju i pluća te da uzrokuje povraćanje.

Sayles je dodao da će biti sprovedena istraga o tome kako je došlo do pogrešne upootrebe hemikalija.