Kršenje rezolucija
18

SAD neće više finansirati UN-ovu agenciju koja brine o raseljenim Palestincima

Klix.ba
Jedna od škola koju finansira Unrwa (Foto: EPA-EFE)
Jedna od škola koju finansira Unrwa (Foto: EPA-EFE)
SAD su odlučile okončati finansiriranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, saopćio je State Department. U svojoj odluci naveli su kako je Agencija za pomoć i rad Ujedinjenih naroda (Unrwa) "nevjerovatno pogrešna".

Američka administracija tvrdi kako je pažljivo razmotrila problem, te odlučila da više neće doprinositi radu Unwra-e.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa kazao je kako je ovaj potez napad na njegove ljude.

"Ovakva kazna neće uspjeti promijeniti činjenicu da SAD više nemaju ulogu u regiji i da nisu dio rješenja", kazao je Nabil Abu Rudeina dodavši kako je ovo kršenje UN-ovih rezolucija.

Glasnogovornik Unrwa-e Chris Gunness branio je agenciju objavivši niz ozbiljnih tvitova.

"Najstrožije odbacujemo kritike škola, zdravstvenih centara i programa hitne pomoći Unrwa-e kao nevjerovatno pogrešnu", kazao je.

Unrwa je nastala kao posljedica arapsko-izraelskog rata 1948. godine u kojem je raseljeno stotine hiljada Palestinaca koji su trebali brigu i pomoć. Agencija trenutno pomaže pet miliona ljudi širom Bliskog istoka, pruža im zdravstvenu njegu, obrazovanje i socijalne usluge. SAD su bile jedan od najvećih donatora agencija i u 2016. godini su dale 368 miliona dolara što je bilo dovoljno za 30 posto operacija u regiji.

Trumpova administracija je agenciji u januaru obećala 60 miliona dolara, te dodatnih 65 miliona dolara koje će vjerovatno otkazati.