Singapur
0

SAD neće prihvatiti da Sjeverna Koreja postane nuklearna sila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na azijskoj konferenciji o odbrani koja se održava u Singapuru SAD su danas upozorile da neće prihvatiti da Sjeverna Koreja postane nuklearna sila, Kina je pozvala sve zemlje da ostanu trezvene, a Južna Koreja je zatražila da UN poduzme korake poslije nuklearnih proba koje je Pjongjang izveo tokom ove nedelje, javile su agencije.

"Nećemo sjediti skrštenih ruku dok Sjeverna Koreja stvara potencijale da izvrši razaranja u regionu ili da ugrozi nas. Nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu", izjavio je danas američki ministar odbrane Robert Gates na konferenciji u Singapuru.

On je također kazao da bi nuklearne aktivnosti Pjongjanga mogle podstaći neku vrstu trke u naoružanju u Aziji. Uputio je upozorenje toj zemlji da će snositi punu odgovornost ukoliko pokuša da prodaje nuklearno naoružanje i tehnologiju drugim zemljama.

Zamjenik načelnika generalštaba vojske Kine Ma Siaotijan je pozvao Sjevernu Koreju da započne denuklearizaciju, a zemlje u regionu da "hladne glave" pokušaju riješiti problem. Ponovio je da se Kina i dalje protivi širenju nuklearnog naoružanja i da bi Pjongjang trebalo da se opredijeli za denuklearizaciju.

Južnokorejski ministar odbrane Li Sang Hi je ukazao da će Seul raditi na tome da miroljubivo riješi svoje odnose sa Sjevernom Korejom, kroz konsultacije u okviru šestostranih pregovora o nuklearnom problemu Pjongjanga i s predstavnicima međunarodne zajednice. On je također pozvao UN da poduzmu korake zbog nuklearnih proba Pjongjanga.