Nema pouzdanih informacija
0

SAD ne zna gdje se krije bin Laden

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
SAD ne znaju gdje se nalazi lider terorističke mreže Al kaida i već godinama nemaju dobre i pouzdane informacije o njegovom kretanju, izjavio je američki sekretar odbrane Robert Gejts.

On je rekao da ne može da potvrdi izvještaje, koji su se pojavili ove sedmice, da je jedan pritvorenik vidio Bin Ladena u Afganistanu početkom godine.

"Ne znamo tačno gdje je Osama bin Laden. Da znamo uhapsili bismo ga", rekao je Gejts u intervjuu za televizijsku mrežu ABC.

Na pitanje kada su posljednji put SAD imale dobre informacije o kretanju Bin Ladena, Gejts je rekao da je nemaju već godinama.

Britanska medijska mreža BBC javila je početkom ove sedmice da je jedan pritvorenik u Pakistanu rekao da je vidio Bin Ladena u Gazniju na istoku Afganistana u januaru ili u februaru.

Komisija američkog Senata za spoljne odnose objavila je izvještaj krajem prošlog mjeseca u kome navodi da je zbog neusaglašenosti aktivnosti i nedostatka saradnje administracije bivšeg predsjednika Džordža Buša sa američkim vojnim komandantima Bin Laden uspio da im pobjegne "pred nosom" iz pećina Tora Bora u Afganistanu krajem 2001. godine.