Svijet
0

SAD ne želi poduzimati konkretne mjere na samitu G20

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bijela kuća suzdržala se u petak od obaveze da na budućem samitu G20 o finansijskoj krizi poduzme konkretne mjere, bez obzira na pritisak koji u tom pravcu vrši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Ciljevi koje je američki predsjednik dogovorio s dužnosnicima pozvanim na samit 15. novembra jesu identificirati uzroke krize, razmotriti dosad poduzete mjere kako bi se sanirala situacija i predložiti principe reformi, rekla je glasnogovornica predsjednika Busha Dana Perino.

Ona je insistirala na činjenici da je taj samit prvi u nizu te da bi radne skupine trebale biti konstituirane sa zadatkom da provode te principe na konkretne prijedloge reformi, prenio je AFP.

Predsjednik i dužnosnici su se dogovorili o održavanju niza ovakvih samita. Ne mislim da neko može računati da se mi sljedeće sedmice raziđemo i da sve bude riješeno.

Bush će okupiti 15. novembra u Washingtonu samit čelnika industrijski najrazvijenijih i zemalja nove ekonomije, kako bi pokušali spriječiti svjetsku recesiju izazvanu finansijskom krizom.