Svijet
0

SAD: Nastavnik seksualno zlostavljao 20 djevojčica

FENA
Daniel Montague Acker Jr.
Daniel Montague Acker Jr.
Nastavnik iz Alabame uhapšen je i nalazi se u pritvoru zbog seksualnog zlostavljanja učenice četvrtog razreda osnovne škole.

Policiji je 49-godišnji Daniel Montague Acker Jr. priznao još i kako je na isti način iskoristio 20 djevojčica nižih razreda osnovne škole. Istražni sudac odredio mu je kauciju od 225.000 dolara.

"To nije izoliran događaj, već se to odvijalo unazad 25 godina", istaknuo je zamjenik šerifa grada Alabastera, Curtis Rigney.

Acker je predavao učenicima četvrtog razreda u tri različite osnovne škole, a vozio je i školski autobus u okrugu Shelby, sve od 1985. do 2009. godine, kad je otišao u penziju, prenosi Huffington Post.

Djevojčica koja sada ima 13 navršenih godina, razotkrila je prošle sedmice Ackera te ga optužila za seksualno zlostavljanje iz 2009. godine. Policija nije htjela otkriti koji su bili motivi djevojčice da upravo sada ukaže na bivšeg nastavnika zlostavljača.

Rigney je dodao i kako se najmanje jedno od brojnih zlostavljanja dogodilo i pred samim učenicima u razredu.

Acker je od penzionisanja radio kao zamjenski vozač školskog autobusa, sve do prošle sedmice, kad je razotkriven. Acker je još 1992. godine bio pod prismotrom zbog istrage u vezi sa zlostavljanjem učenika, a tada su ga škole poslale na prisilni odmor. Tada je školski odbor glasao i izglasao da ga se ne izbaci iz škole, nakon što je oslobođen optužbi za zlostavljanje na sudu.

Acker nije imenovao svoje druge žrtve, ali policija vjeruje kako su sve bile njegove učenice. Njegovo hapšenje šokiralo je zajednicu koja ga je poznavala zbog njegove duge školske karijere.