Svijet
0

SAD nastavlja raditi na izručenju Kovačevića

FENA
SAD će nastaviti da sarađuje s vlastima Srbije u nastojanju da se nađe rješenje da bi se Miladin Kovačević vratilo u Ameriku kako bi mu se sudilo zbog nanošenja teških povreda američkom studentu Bryanu Steinhaueru, izjavio je portparol State Departmenta Gonzalo Gallegos.

Na redovnom brifingu za novinare u Washingtonu Gallegos je sinoć rekao da je prvi august bio posljednji rok kada je Kovačević mogao da se redovno pojavi pred sudom u New Yorku. Gallegos je dodao da američka vlada veoma ozbiljno shvaća cio slučaj i da se nada da će nastaviti da sarađuje s vlastima u Beogradu na njegovom rješenju.

Washington je veoma jasno objasnio diplomatima srpske ambasade u SAD-u, naveo je Gallegos, da je riječ o pojedincu koji bi trebalo bude izveden pred američko pravosuđe. Također im je rečeno, dodao je, koliko je to važno za SAD i u kojoj meri se to uzima ozbiljno.

U razgovoru s novinarima ukazano je da je za Kovačevićem raspisana i potjernica Interpola.

Portpartol State Departmenta, međutim, nije želio da komentira prijedlog senatora iz New Yorka Charelsa Shumera da se Srbiji umanji američka pomoć zbog nepoštovanja roka za izručenje Kovačevića.

Kovačevića (21), koji je studirao i igrao košarku na univerzitetu Binghamton, američke vlasti su optužile da je u tučnjavi u baru 4. maja skoro na smrt pretukao američkog kolegu Steinhauera, koji je od povreda pao u komu.

Kovačević i još dvojica suoptuženih - Sanel Softić i Edin Džubur, koji se nalaze u pritvoru u SAD-u, suočavaju se s kaznom do 25 godina zatvora ukoliko ih sud proglasi krivim.

Steinhauer se više od dva mjeseca nalazi u komi poslije teških povreda glave, navedeno je na internet stranici njegove porodice.