Novi paket pomoći
36

SAD nastavlja isplaćivati 400 dolara sedmično onima koji su ostali bez posla

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Savezne vlade Sjedinjenih Američkih Država uskoro će nastaviti isplaćivati sedmične naknade od 400 dolara nezaposlenim osobama, što je potvrdio ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin.

Isplata naknada trebala bi započeti kroz dvije sedmice. Republikanci su željeli da se naknada smanji sa 600 na 200 dolara, dok savezne države ne donesu zasebne programe pomoći za stanovnike koji su ostali bez posla usljed pandemije, a prema kojima bi radnicima isplaćivale 70 posto prihoda koje su imali prije nego su ostali bez posla. Međutim, demokrate se nisu složile.

Prvobitne naknade od 600 dolara važile su do kraja jula, dok su demokrati željeli produžiti njihovo isplaćivanje do januara iduće godine. Ipak, pronašli su kompromisno rješenje od 400 dolara.

Američki lider Donald Trump rekao je tokom vikenda da će se "brzo rapodijeliti" nova pomoć nezaposlenima, što je potvrdio i ministar finansija, javlja ABC News.

Novi paket pomoći nezaposlenima u SAD-u iznosi 44 milijarde dolara. Očekuje se da će savezne vlade ugroženim stanovnicima isplaćivati 300 dolara sedmično, dok će države doprinijeti s dodatnih 100 dolara, i to pored redovnih naklnada za nezaposlene.

Podsjetimo da je više od 51 milion Amerikanaca podnijelo zahtjeve za beneficije za nezaposlene od početka krize izazvane pandemijom. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da je dodatna finansijska pomoć koja se pruža onima koji su izgubili posao ustvari povećala potrošnju Amerikanaca.