|

SAD namjeravaju zatvoriti zatvor Guantanamo

SAD namjeravaju zatvoriti zatvor Guantanamo
0
F
FENA
4.11.2007. u 11:46
0
komentara
0

dijeljenja
SAD namjeravaju zatvoriti zatvor Guantanamo
Američka vlada namjerava da zatvori zatvor Guantanamo na Kubi i prebaci te zatvorenike, osumnjičene za terorizam, na američko tlo, objavio je u subotu New York Times na svojoj internet stranici.
Među ostalim mjerama koje se razmatraju, prema listu koji navodI američke zvaničnike, koji su željeli ostati anonimni, jeste i mogućnost dobijanja legalne odbrane za zatvorenike, s tim da se svaki slučaj razmatra pojedinačno pred civilnim federalnim sudom pravde a ne pred vojnim sudovima.

"Zatvorenike treba prebaciti u SAD, i trebat će iz političkih razloga izraditi sudske procedure bolje od onih koje trenutno važe u Guantanamou", naglasio je visoki dužnosnik a navodi ga New York Times.

Zasad, samo vojne instance imaju ovlasti da odluče ko među stranim osumnjičenicima za terorizam treba da bude zatvoren u Guantanamo i na koje vrijeme.

Trenutno se u zatvoru u američkoj bazi na Kubi nalazi 330 osoba, u kojoj se od 2002. nalaze i zatvorenici osumnjičeni za ugrožavanje sigurnosti SAD, uhapšeni po raznim zemljama nakon napada od 11. septembra 2001.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.