Svijet
0

SAD namjeravaju zatvoriti zatvor Guantanamo

FENA
Američka vlada namjerava da zatvori zatvor Guantanamo na Kubi i prebaci te zatvorenike, osumnjičene za terorizam, na američko tlo, objavio je u subotu New York Times na svojoj internet stranici.

Među ostalim mjerama koje se razmatraju, prema listu koji navodI američke zvaničnike, koji su željeli ostati anonimni, jeste i mogućnost dobijanja legalne odbrane za zatvorenike, s tim da se svaki slučaj razmatra pojedinačno pred civilnim federalnim sudom pravde a ne pred vojnim sudovima.

"Zatvorenike treba prebaciti u SAD, i trebat će iz političkih razloga izraditi sudske procedure bolje od onih koje trenutno važe u Guantanamou", naglasio je visoki dužnosnik a navodi ga New York Times.

Zasad, samo vojne instance imaju ovlasti da odluče ko među stranim osumnjičenicima za terorizam treba da bude zatvoren u Guantanamo i na koje vrijeme.

Trenutno se u zatvoru u američkoj bazi na Kubi nalazi 330 osoba, u kojoj se od 2002. nalaze i zatvorenici osumnjičeni za ugrožavanje sigurnosti SAD, uhapšeni po raznim zemljama nakon napada od 11. septembra 2001.