{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD namjerava da bazu Gvantanamo pretvori u sudnicu

F
18.11.2006. u 12:21
0
0
SAD namjerava da bazu Gvantanamo pretvori u sudnicu
0
SAD namjerava da bazu Gvantanamo pretvori u sudnicu
Sjedinjene Američke Države namjeravaju da ulože 125 miliona dolara u izgradnju posebnog kompleksa u okviru baze Gvantanamo na Kubi, u sklopu kojeg bi se održavala suđenja osumnjičenim za terorizam.
Kako su najavili predstavnici Pentagona, u okviru tog centra bit će mjesta za oko 1.200 ljudi, uključujući advokate, administrativne radnike, novinare i sve ostale koji budu uključeni u rad posebnih vojnih komisija.

Kada bude okončana gradnja, u sklopu kompleksa nalazit će se tri sudnice.

"Moramo da izgradimo još sudnica, i želimo da imamo višestruka suđenja", rekao je portparol Pentagona Čito Pepler, navodeći da se administracija u Vašingtonu nada da će izgradnja čitavog kompleksa biti okončana do sredine naredne godine.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i njujorškog Centra za ustavna prava oštro su se suprotstavili najavljenoj gradnji na Kubi, smatrajući da akcija, prije svega, predstavlja " trošenje para poreznih obveznika".

"Pokušavaju da organizuju suđenja već pet godina, ali sve dok se suđenja ne budu odvijala u skladu s ustavom, od svega toga neće biti ništa", rekao je predsjednik Centra za ljudska prava Majkl Ratner.

Novac za izgradnju ovog kompleksa tek treba da se nađe pred zasupnicima u američkom Kongresu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: