Svijet
0

SAD: Najviše cijene energije u nekoliko posljednih desetljeća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Christian Science Monitor piše u ponedjeljak o tome kako američki potrošači plaćaju najviše cijene energije u nekoliko posljednjih desetljeća, a visoke cijene benzina potkopavaju povjerenje potrošača.

Ljetna vrućina navela vas je da upalite klima uređaj. Djeca žele na plažu, a prvo morate napuniti rezervoar vašeg obiteljskog automobila benzinom. Vaš posao traži da večeras provedete nekoliko sati na kompjuteru. Kilovati, galoni - sve se to zbraja. Cijene energija izvlače novac s bankovnih računa Amerikanaca na rekordnoj razini. – dostigavši 612 milijardi dolara u aprilu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci.

Tokom posljednje dvije godine cijene energije u postotku su postajale sve veći dio prihoda i sad se nalaze na najvišoj razini od 1987. godine, međutim, još uvijek ispod razine sedamdesetih i početka osamdesetih godina.

Za neka domaćinstva s nižim primanjima, procjenjuju ekonomisti, potrošnja energije odnosi i 10 posto prihoda.

Prošle sedmice situacija je još pogoršana. Cijena barela nafte na svjetskom tržištu dostigla je 70 dolara i 68 centi i po prvi put u godinu dana premašila je granicu od 70 dolara.

Uoči američkog Dana neovisnosti prosječna cijena benzina na nacionalnoj razini – piše Christian Science Monitor – iznosila je 2 dolara i 96 centi po galonu – odnosno 3,9 posto više nego prošle godine u to vrijeme.